Domáca vianočka neodmysliteľne patrí na vianočný stôl už od pradávna. Pripravili sme pre vás tri skvelé recepty a užitočné tipy, vďaka ktorým upečiete tú najlepšiu vianočku na oslavu sviatkov.
Na prípravu receptu vianočky môžete prizvať aj svoje deti a užiť si tak zábavu v kruhu rodiny. Poďme sa pozrieť ako sa robí vianočka.
Recept na domácu maslovú vianočku
Máte radi klasiku? V tom prípade si pripravte túto babičkinu vianočku, ktorá prevonia celú kuchyňu. Vyskúšajte tento recept nadýchanú a mäkkú vianočku, ktorá zachutí každému.
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 160 g zmäknutého masla
- 3 vrecká vanilínového cukru
- 280 g cukru krupice
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- štipka soli
- citrónová kôra
- hrozienka a madle podľa chuti
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si pripravte kvások. Do menšej misky nalejte trochu vlažného mlieka, do ktorého nasypte lyžičku cukru a zamiešajte. Do mlieka rozdrobte kocku droždia a zasypte trochou hladkej múky. Prikryte utierkou a vložte na teplé miesto, aby kvások dobre vzišiel.
- Do veľkej misy preosejte zvyšok hladkej múky, pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru, vajcia, žĺtky a rozpustené maslo.
- Hotový kvások pridajte spolu so zvyškom mlieka do zmesi.
- Pridajte do zmesy hrozienka a mandle podľa chuti. Cesto na vianočku poriadne vymiešajte. Zdá sa vám cesto príliš riedke? Stačí prisypať múku, v opačnom prípade prilejte mlieko.
- Akonáhle je cesto hotové, opäť poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste cesto odpočívať.
- Vykysnuté cesto vyklopte na dosku, prepracujte a upleťte vianočku tak, ako ste zvyknutí (môžete vyskúšať postup podľa videa).
- Z cesta môžete vytvoriť dve menšie alebo jednu veľkú vianočku, ktorú potrite žĺtkom a nechajte ešte chvíľu nakysnúť.
- Vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečte cca 50 minút. Asi v polovici pečenia vianočku zasypte mandľovými lupienkami a nechajte ju dopiecť.
- Doba pečenia závisí od veľkosti, takže ju musíte starostlivo strážiť.
Tip: Menšie vianočky pečte na 180 °C zhruba 30 minút, väčšie asi 50 minút.
Recept na vianočku pre diabetikov
Aby cez Vianoce mohli maškrtiť aj diabetici, máme pre nich recept na jednoduchú vianočku bez cukru.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 250 g mäkkého tvarohu
- 2 žĺtky
- 12 PL mlieka
- 8 PL oleja
- 100 g sorbitolu (sladidlo)
- 20 g hrozienok
- 10 g mandlí
- 1,5 vrecka prášku do pečiva
- nastrúhaná citrónová kôra
- štipka soli
Postup prípravy
- Tvaroh, žĺtky, sorbitol, nastrúhanú citrónovú kôru a olej vymiešajte v cestíčko, do ktorého pridajte hrozienka a mlieko a opäť premiešajte.
- Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujte nelepivé cesto.
- Upletenú vianočku potrite rozšľahaným bielkom a pečte asi na 180 stupňov 30 minút. Dĺžka pečenia samozrejme závisí od veľkosti, takže je potrebné ju počas pečenia strážiť.
- Ak vianočka začne na povrchu tmavnúť, zakryte ju alobalom, aby sa nespálila.
Recept na višňovú vianočku
Ak hľadáte niečo skutočne netradičné, máme pre vás postup na túto „inú“ višňovú vianočku. Ide o vianočku zo sušeného droždia.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 80 g cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 kocka droždia
- 50 g masla
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 jablko
- 80 g vlašských orechov – nasekaných
- 100 g višňového džemu
- 100 g vykôstkovaných višní
Postup prípravy
- Rovnako ako pri prvom postupe, aj v tomto prípade začnite kváskom na vianočku. Ďalej do misy preosejte múku, pridajte maslo, soľ, cukor, vajcia, a nakoniec hotový kvások. Všetko spracujte v husté, nelepivé cesto a nechajte asi hodinku nakysnúť.
- Medzitým olúpte jablko a nakrájané na kocky ho zmiešajte s nasekanými orechmi, višňami a džemom. Vykysnuté cesto prehneťte, rozdeľte na dva rovnaké diely, ktoré vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Na takto pripravené cesto naneste ovocnú zmes s orechmi a po dlhšej strane zmotajte.
- Oba záviny zmotajte dohromady podobne ako povraz. Nechajte ešte pol hodinky nakysnúť, potrite žĺtkom a pečte asi na 180 stupňov 45 minút.
Ako sa pletie vianočka
Pletenie nie je náročné, je však potrebné získať v tom praxi. Aby ste pripravili tú najlepšiu domácu vianočku, tak sa pozrite na video, ako upliecť rýchlo a jednoducho napríklad vrkoč zo 4 prameňov. Najbežnejšie je práve pletenie vianočky zo 4 prameňov, obľúbené je ale aj pletenie vianočky z 8 prameňov, ktoré je však ideálne pre viac skúsené kuchárky.
Ako vylepšiť domácu vianočku?
Pokiaľ chcete, aby bola práve tá vianočka najlepšia, dbajte na detaily.
- Kvalitné suroviny – Prvým dobrým tipom je kvalita všetkých ingrediencií. Pri vianočke by sa totiž na ingredienciách nemalo šetriť, a pokiaľ nebudete chcieť pripravovať vlastný kvások, rozhodne musíte mať aspoň maximálne čerstvé droždie.
- Mandle, ktoré budete sypať na vianočku, nechajte cez noc namočené vo vode. Vďaka tomu budú oveľa mäkšie a tiež lahodnejšie. O dobrú chuť sa postarajú aj hrozienka, ktoré necháte cez noc namočené v miske s rumom.
- Kvalitné maslo je základ – Nešetrite ani pri výbere masla. To rozhodne nenahradzujte margarínom, vyberte skutočne kvalitné maslo. To dodá vianočke správnu chuť aj mäkkú a vláčnu textúru upečeného cesta.
Na prvý pohľad síce vyzerá príprava vianočky zložito, po prvom upečení ale zistíte, že to také strašné nie je. Navyše odmenou vám budú pozitívne ohlasy celej vašej rodiny pri vianočných raňajkách.
Ďalšie recepty na vianočné pečivo