ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Domáca tortilla – recept na pravé burritos či tacos ako v Mexiku

Domáca tortilla – recept na pravé burritos či tacos ako v Mexiku

Tortilly sú pšeničné placky, ktoré nájdeme v mnohých podobách v rôznych kuchyniach po celom svete, najmä v kuchyniach na Blízkom východe. Vyskúšajte recept na domácu tortillu.

Pôvod tortilly

Tortilla je placka z múky, ktorá pochádza z Mexika. Už dávno pred dobývaním Ameriky Európanmi bola tortilla na jedálničku Aztékov aj Mayov. Pšeničné tortilly sa pripravujú iba necelých dvesto rokov. Pôvodný recept tortilly bol z kukuričnej múky, pretože vtedajší obyvatelia Mexika boli veľkými pestovateľmi kukurice. Európania do tej doby kukuricu vôbec nepoznali. Tortilly z pšeničnej múky sa začali pripravovať až vďaka židom, ktorí v Mexiku žili v exile.

Tortilla v mexickej kuchyne

Tortilla je stavebný kameň mexickej kuchyne. Je to najčastejšie podávaná príloha k rôznym mäsovo-zeleninovým zmesiam alebo sa používajú na prípravu burritos. Burritos je tortilla naplnená restovaným mäsom, ryžou, fazuľovou pastou, zeleninou ako je ľadový šalát a paradajky, syrom, salsou a ostatnými mexickými pochutinami a zamotaná podobne, ako naša palacinka. Ďalšími typickými mexickými pokrmami, kde je základom tortilla, sú quesadillas a tacos.

mexické tacos s mletým mäsom
Zdroj foto: George Dolgikh / Shutterstock.com

Recept na domácu tortillu

Vyskúšajte jednoduchý recept na domácu tortillu, ktorú môžete naplniť ľubovoľou zmesou.

Suroviny

  • 200 g hladkej múky,
  • 150 g polohrubej múky,
  • štipka soli,
  • kypriaci prášok do pečiva na špičku noža,
  • 50 g sadla alebo iného tuku,
  • 240 ml horúcej vody,
  • 1 lyžica oleja.

Postup prípravy

  1. Do kastrólika si dáme variť vodu. Odporúčame dať variť viac vody a odmerať potrebné množstvo až po uvarení, pretože sa voda pri vare odparuje a už by vám nesedeli pomery ingrediencií.
  2. Múky, soľ aj kypriaci prášok si zmiešame v mise. 
  3. Pridáme zmäknutú masť a prepracujeme, potom po častiach prilievame horúcu vodu. Hotové prepracované cesto je spojené a vláčne, po masti trochu mazľavé. Nesmie sa vám ani príliš mrviť ani lepiť. 
  4. Cesto prikryjeme a necháme hodinu oddýchnuť. Potom ho rozdelíme na 8 dielov a každý diel rozvaľkáme na tenkú placku. 
  5. Panvicu si zľahka vymastíme olejom a rozohrejeme. Placky opekáme z oboch strán, kým sa na nich nezačnú tvoriť „pľuzgiere“. 
  6. Tortilly podávame ako prílohu alebo plníme ľubovoľnými surovinami.

Obľúbená je napríklad plnená tortilla s kuracím mäsom a dresingom, tzv. kurací wrap, alebo tortilla s mletým mäsom. Ak nie ste práve mäsožravcom, nič nepokazíte ani vegetariánskou torillou bez mäsa.


Ďalšie obľúbené recepty