Domáca lučina a všetky smotanové syry patria u nás snáď k najobľúbenejším. Vedeli ste, že aj takú Lučinu si môžete pripraviť doma? Poradíme vám, ako na to.
Lučina patrí medzi najznámejšie smotanové syry, na ktorých si pochutnajú dospelí aj deti. Vďaka svojej chuti sa dá použiť na chlieb, do nátierok alebo tiež do najrôznejších krémov na torty slané aj sladké. Inšpirujte sa jednoduchým receptom a pripravte si ju v pohodlí domova.
Z čoho sa vyrába domáca lučina?
Obľúbený smotanový syr si môžete pripraviť aj doma. Existuje hneď niekoľko surovín, z ktorých sa dá vyrobiť. Medzi najčastejšie patrí domáca lučina z jogurtu. Budete potrebovať iba nejaký hustejší jogurt a smotanu na šľahanie. Výsledkom bude dokonale krémový a jemný syr.
Medzi ďalších kandidátov patrí domáca lučina z tvarohu, kedy jogurt vymeníme za tvaroh. V tomto prípade tiež vymeňte smotanu za kyslú smotanu, ktorá syr zjemní.
Domáca lučina z mlieka bez smotany je veľmi rýchla, pripravíte ju behom chvíľky a môžete ju tiež behom chvíľky podávať napríklad na večeru. Hlavnou zložkou je mlieko a citrónová šťava, po ktorej sa mlieko zrazí.
Recept na domácu lučinu
Možno čakáte, že na prípravu domácej lučiny budete potrebovať veľa ingrediencií, ale opak je pravdou. Tento recept pripravíte behom chvíľky, a to iba z jogurtu a smotany.
Suroviny
- 0,5 kg bieleho jogurtu (kvalitný hustý jogurt),
- 125 ml smotany na šľahanie,
- štipka soli.
Postup prípravy
- Smotanu s jogurtom a soľou poriadne premiešajte.
- Nachystajte si misu, cez ktorú položte plátno.
- Vzniknutú jogurtovú zmes nalejte na plátno, vložte do chladničky a nechajte 24 hodín prekvapkať (ideálne v uzavretej dóze). Tip: Aby ste sa uistili, že vám plátno cez noc nespadne do už odkvapkanej tekutiny, zaistite ho ešte sitkom.
- Po odkvapkaní prebytočnej vody vám v plátne zostane iba jemný krém.
- Zmes osoľte podľa chuti, niekto solí menej a iný viac.
Pre ešte lepšiu chuť môžete do zmesi pridať napríklad čerstvé nasekané bylinky, cibuľku, cesnak alebo sladkú mletú papriku.
Čerstvú lučinu podávajte na čerstvom pečive, môžete ju využiť aj do prípravy nátierok či krémov.
Ako dlho vydrží domáca lučina?
Domáca lučina vám bez problému vydrží v chladničke dva týždne, pokiaľ ju teda nezjete skôr. Dôležitý je správny spôsob skladovania.
Ako lučinu skladovať
Domácu lučinu z tvarohu, jogurtu alebo mlieka skladujte v uzavretej plastovej miske a po celú dobu ju uchovávajte v chladničke. Dajte si pozor, aby ste do pripravenej lučiny nezaniesli kúsky pečiva (pri natieraní na pečivo), začala by kysnúť.
Pokiaľ patríte k milovníkom jemnej lučiny, potom určite neváhajte a skúste si pripraviť vlastnú, podomácky vyrobenú, ktorú si zamilujete.
Zdroj: sainsburys.co.uk, skinnytaste.com
Ďalšie obľúbené nátierky