Cuketa patrí k obľúbeným surovinám, dá sa pripraviť nasladko aj naslano a môžete si z nej pripraviť veľa zaujímavých, a hlavne chutných a rýchlych jedál. Poďme sa pozrieť ako pripraviť cuketové placky jednoducho a v zdravšej forme.
V období dozrievania cukiet sa ponúka mnoho možností, ako ich využiť v receptoch. Jedným z nich je práve možnosť pripraviť placky z cukety. Okrem tohto receptu môžete vyskúšať aj naše obľúbené cuketové muffiny, alebo aj cuketový koláč.
Recept na cuketové placky
Pokiaľ chcete vyskúšať niečo nové, odporúčame cuketové placky v rúre. Ide o zdravšiu alternatívu, ktorá vás príjemne prekvapí.
Ingredience
- 1 veľká cuketa alebo 2 menšie cukety,
- 80 g nastrúhanej nivy,
- 2 žĺtky,
- 2 lyžice hladkej múky,
- 1 lyžica strúhanky,
- asi 3 strúčiky cesnaku,
- 1 kyslá smotana,
- olej,
- soľ a korenie,
- čerstvá pažítka,
- sušené bylinky (petržlenová vňať, bazalka).
Postup prípravy
- Cuketu si ošúpeme a zbavíme semienok. Potom si ju nastrúhame na hrubom strúhadle a osolíme.
- Necháme chvíľu odpočívať, aby stačila pustiť vodu, ktorú potom poriadne vytlačíme.
- K cukete, z ktorej sme vytlačili všetku prebytočnú vodu, pridáme prelisovaný cesnak, podľa svojej chuti ešte trošku soli a štipku mletého korenia, hladkú múku, strúhanku a nastrúhanú nivu. Oddelíme si dva žĺtky a pridáme ich k vytvorenej zmesi, potom všetko poriadne premiešame.
- Vzniknúť by nám malo husté cesto, pokiaľ si nie ste jeho konzistenciou istí, predstavte si zemiakové cesto. Na cuketové placky by malo byť o niečo hustejšie. Pokiaľ sa vám ale javí až príliš husté, je možné ho zriediť troškou mlieka.
- Z hotového cesta tvoríme za pomoci lyžice placky. Tie je možné vyprážať na panvici na rozpálenom oleji, avšak pokiaľ si chcete pripraviť zdravší variant, je možné ich piecť v rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 180 °C cca 20 min.
- Kým sa cuketové placky v rúre upečú, pripravíme si k nim dip.
- Kyslú smotanu zmiešame s nadrobno nasekanou pažítkou a sušenými bylinkami, poriadne premiešame a dochutíme soľou. Kto má rád štipľavú chuť, môže pridať ešte prelisovaný cesnak, poprípade nasekanú jarnú cibuľku.
Tie najlepšie cuketové placky podávame s cesnakovým dipom alebo čerstvým pečivom. Obľúbená je aj kombinácia s pohárom mlieka.
Odporúčame: Ak neviete čo so zvyšnou cuketou, vyskúšajte jednoduchý recept na cuketovú polievku.
Zdroj: cooking.nytimes.com
Tipy na ďalšie chutné recepty