Corndog patrí v Ameriky k celosvetovo známym jedlám. Je to nespochybniteľne najslávnejšia pochutina, rovnako ako hamburger a hranolky. Čo je corndog a ako si ho pripraviť doma?
Američania sú celosvetovo známi radom svojich tamojších pokrmov, mnohokrát líšiacich sa štát od štátu. Je toho ale oveľa viac samozrejme. Kuracie krídelká, biftek na stovky spôsobov, pečené fazule a ďalšie. Čo je ale corndog?
Čo je corndog
Čo to vlastne je? Hotdog je termín bežný, corndog už toľko nie. Čo je pre oba spoločné, tak je fakt, že spadajú do kategórie rýchleho občerstvenia, čiže street foodu. Jedná sa o vyprážané párky či klobásy obalené v zlatistom kukuričnom cestíčku, ktoré sú napichnuté na drevenej špajli. Vynikajúca a nevšedná záležitosť. Existujú aj recepty bez kukuričnej múky.
Aké druhy klobás sa používajú pri príprave corndogu?
Ako urobiť corndog? Na prípravu corndogu sa používajú rôzne druhy párkov a klobás. Čo by malo platiť pri oboch variantoch, tak je kvalita. V prvom rade by v nich malo byť čo najväčšie percento mäsa. Okrem typických párkov a klobás je takto vhodné obaliť aj chorizo.
Prečo je corndog v Amerike populárny?
Corndog je považovaný za symbol amerického street foodu. Američania vedú zaneprázdnené životy, kedy často nie je na varenie či posedávanie v reštauráciách priestor, preto uprednostňujú pokrmy, ktoré sú ľahko dostupné a rýchlo zjedené. Nespornou výhodou corndogu sú aj jeho náklady. Corndog vie navodiť rôzne chute, ktoré sa veľmi ľahko skonzumujú. Všetko sa dá navyše ešte skvele doplniť napríklad omáčkami, medom, sezamovými semienkami, syrom, nakrájanými kyslými uhorkami, kyslou smotanou, nakladanými jalapenos, rascou, cesnakom či vyprážanou cibuľkou – fantázii sa medze nekladú.
Napriek skvelej chuti so sebou nadmerná konzumácia nesie určité riziká. Corndogy majú vyšší obsah tuku aj kalórií – a obezita sama o sebe predstavuje zdravotné komplikácie.
Recept na corndog
Keďže sa jedná o vyprážané jedlo, teda nie o vyložene zdravý a diétny pokrm, príležitostne určite ničomu nebráni si túto americkú dobrotu dopriať. Ak nemáte možnosť ju vyskúšať priamo od vynálezcov naživo, je veľmi jednoduché si corndog štýlovo pripraviť aj u vás doma. Každého nepochybne poteší variant corndog so syrom.
Suroviny
- 12 kusov menších párkov (alebo 6 dlhých, ale rozpolených),
- 12 plátkov syra (toastového typu),
- 70 g hladkej múky,
- 50 g kukuričnej strúhanky,
- 1 vajce,
- 200 ml mlieka,
- 1 lyžica cukru (krupica),
- kypriaci prášok (2 lyžičky),
- olej na vyprážanie,
- štipka soli,
- špajle.
Postup prípravy
- Najprv vezmite menšie párky alebo väčšie párky, ktoré ste vopred rozpolili a obaľte ich do syra. Takto obalené ich napichnite jeden po druhom na špajlu. V tejto podobe ich vložte na pol hodinu do mrazničky.
- Počas tejto doby do misy vložte hladkú múku, kukuričnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli a všetko zmiešajte dohromady
- V inej miske si rozšľahajte mlieko a vajcia
- Až bude mlieko s vajcom rozšľahané, prilejte ich do prvej misy, kde už máte suché ingrediencie, a všetko vypracujte v hladké cesto na corndog.
- Po uplynutí 30 minút párky na špajli, ktoré sú teraz vychladené, vložte do cesta.
Namočte ich tak, aby sa celé obalili a čo najrýchlejšie ich vložte na vopred rozpálenú panvicu s olejom. Olej by mal byť v trochu vyššej vrstve. - Corndogy usmažte dozlatista z oboch strán.
- Po vytiahnutí z panvice z nich nechajte olej odkvapkať. Podávať a konzumovať by sa mali ideálne okamžite.
Tipy na vylepšenie
- Domáci corndog sa dá urobiť aj bez kukuričnej strúhanky, avšak je potrebné očakávať inú štruktúru.
- Corndog recept bez kukuričnej múky: Cesto sa dá urobiť z 1 hrnčeka mlieka, pol hrnčeka hladkej múky, 1 vajce, pol lyžičky jednej sódy a štipky soli.
- Ďalším variantom je corndog z lístkového cesta, namiesto kukuričného cestíčka.
Vyskúšali ste už niekedy túto tradičnú zámorskú špecialitu podobnú hot-dogom? Výborne sa hodí na oslavy, detské párty či grilovanie s priateľmi.
Zdroj: woolworths.com.au, skinnytaste.com
Ďalšie obľúbené recepty