Cordon bleu je typickým nedeľným obedom, ktorý sa hodí na rodinný stôl. Chcete vyskúšať tradičné rezne inak? Vyskúšajte náš recept na kuracie mäso so šunkou a syrom.
Máte chuť na rezeň, ale dali by ste si ho na trošku iný spôsob? Pokiaľ už vám klasické obaľované rezne príliš nechutia alebo ste sa ich prejedli, skúste si pripraviť rezne plnené. Domáci kurací Gordon bleu zvládnete pripraviť hravo a iste si výborne pochutíte.
Gordon blue vs. Cordon bleu – Ako je to správne?
Gordon blue, cordon blau, gordon bleu alebo cordon bleu? Pokiaľ premýšľate, ako sa vlastne správne toto jedlo volá, vedzte, že správna je posledná verzia. V našich reštauráciách ale často narazíme na všelijaké obmeny pôvodného názvu, takže nie je divu, že môžete byť trochu zmätení.
Ako sa správne píše a číta cordon bleu?
Správne sa naozaj píše cordon bleu a výslovnosť je kordón blé.
Čo je cordon bleu
Cordon bleu je názov pre šťavnatý obaľovaný a plnený rezeň. Mäso sa plní šunkou a syrom, následne sa obaľuje v trojobale, smaží a dopeká v rúre. Okrem klasického trojobalu sa využívajú na obalenie aj kukuričné lupienky. Cordon bleu s corn flakes viac chrumká a často aj lepšie chutí, najmä ak sa pripravuje cordon bleu v rúre.
Tento plnený rezeň pochádza pôvodne z Francúzska. Odtiaľ sa toto jedlo rýchlo rozšírilo do sveta a u nás sa tiež teší veľkej obľube.
Recept na kurací Cordon bleu
Cordon bleu sa najčastejšie pripravuje z kuracieho mäsa, výborný je ale aj napríklad morčací Cordon bleu. Kuracie mäso je ale veľmi rýchlo hotové a dokonca môže byť aj šťavnaté. Skúste tento recept a nebudete ľutovať.
Suroviny
- 4 kuracie prsia,
- 4 plátky kuracej šunky,
- 4 plátky syra ementál, eidamu alebo goudy,
- olej,
- soľ a korenie,
- strúhanka na obalenie,
- vajcia,
- hladká múka.
Postup prípravy
- Kuracie prsia si očistíme, pozdĺžne rozkrojíme, avšak nedokrojíme do konca, aby sme vytvorili vrecko.
- Mäso môžeme ešte mierne naklepať, osolíme ho a jemne okoreníme z oboch strán.
- Mäso naplníme šunkou a syrom a riadne zabalíme. Konce prichytíme špáradlom.
- Následne vrecká začneme obaľovať v troj obale, teda v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.
- Rúru si predhrejeme asi na 160 stupňov a medzitým si tiež rozpálime na panvičke olej, plnené rezne najskôr zľahka osmažíme na panvici z oboch strán.
- Osmažené mäso vložíme do pekáča a prikryjeme.
- Pečieme v rúre ešte asi 10 minút.
Kurací Cordon bleu podávame so zemiakmi. Tie môžu byť varené, pečené, výborne ale bude plnený rezeň chutiť aj so zemiakovou kašou. Nezabudneme ani na zeleninovú prílohu.
Tipy pre najlepší cordon bleu
- To, ako bude Cordon bleu chutiť, veľmi ovplyvní výber syra na naplnenie. Okrem klasického eidamu, ementálu alebo goudy, skúste použiť syr s modrou plesňou na povrchu.
- Okrem kuracieho Cordon blue môžete použiť akéhokoľvek mäso. V originálnom recepte by ste ale našli mäso nielen kuracie, ale aj teľacie. Ak máte radi mäso bravčové, určite využite na prípravu receptu kotletu.
Dobrú chuť!
Zdroj: waitrose.com, heb.com
Ďalšie obľúbené recepty z kuracieho mäsa