ReceptyRecepty na torty a dezerty

Citrónový chia cheesecake – chutný a zdravý dezert v jednom

Citrónový chia cheesecake – chutný a zdravý dezert v jednom

Vyskúšajte recept na citrónový cheesecake. Hovorí sa, že láska prechádza žalúdkom. Kvôli tomu mám vo zvyku darovať blízkym ako darček práve dezert. Je naozaj jednoduchý a šťavnatý, hlavne kvôli môjmu obľúbenému citrónovému krému (lemon curd), ktorý často používam aj ako náplň do torty.

Recept na citrónový cheesecake

Pri vytváraní citrónového cheecake som chcela trošku zaexperimentovať a zmeniť klasický sušienkovo-máslový korpus za niečo iné. Zmiešala som teda kešu, mandle, chia semienka a ovsené vločky, ktoré som osladila medom a javorovým sirupom. 

Doba prípravy : 60 minút

Forma : ⌀ 16 cm

Náročnosť : stredne náročný

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Suroviny

Korpus

  • 90 g kešu,
  • 130 g mletých mandlí,
  • 30 g ovsených vločiek,
  • 1 PL chia semienok,
  • 1 PL javorového sirupu,
  • 2-3 PL medu.

Náplň

  • 200 ml sladkej smotany,
  • 500 g tvarohu,
  • 2 PL chia semienok,
  • 2 PL práškového cukru,
  • ½ želatínového stužovača.

Citrónový curd

  • 2 vajcia + 2 žĺtky,
  • citrónová kôra a šťava z 2 veľkých citrónov,
  • 60 g kryštálového cukru,
  • 70 g masla.

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie na korpus si dáme do výkonného mixéra a rozmixujeme najemno.
  2. Do zmesi pridáme javorový sirup a med, a ešte chvíľku mixujeme, aby zmes držala pohromade.
  3. Dno tortovej formy si vyložíme papierom na pečenie (nepečieme, to len aby sa nám cheesecake pekne vybral z formy), zmes natlačíme rovnomerne na dno a odložíme zatiaľ do chladničky.
  4. Pustíme sa do prípravy krému. Vyšľaháme si sladkú smotanu a pridáme do nej tvaroh.
  5. Pridáme aj práškový cukor, aby sme krém trošku osladili, dosypeme želatínový stužovač, a ako posledné pridáme chia semienka.
  6. Krém nalejeme do formy a dáme znova chladiť.
  7. Ako posledný si pripravíme citrónový krém. Všetky suroviny si nachystáme do hrnca alebo plechovej misky a dáme ich zahrievať vo vodnom kúpeli.
  8. Zmes miešame, kým nám nezhustne, odstavíme a necháme vychladnúť.
  9. Na cheesecake si nanesieme hotový citrónový krém a dáme ešte chvíľku do chladničky.
  10. Hotový vychladený cheesecake si už len ľubovoľne ozdobíme. Ja som použila kúsky citróna, orechovej myšky a pár kvietkov. Môžete však použiť aj nasekané oriešky. 

Alergény : 1, 3, 7, 8.

cheesecake
Zdroj foto: Veronika Kaháková

V tomto návode som vám predstavila možnosť, ako obdarovať vašich blízkych. Pokojne ich však môžete potešiť aj klasickou narodeninovou tortou.

Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková