Cibuľová omáčka a jej príprava je jednoduchá a hotová je behom pár minút. Výborne sa hodí k hovädziemu aj bravčovému mäsu, ale aj k steakom. Pripravujete doma tento klasický recept?
Cibuľová omáčka sa vyznačuje svojou zlatistou či hnedou farbou. V kuchyni je takmer nenahraditeľná, patrí medzi rýchle omáčky, ktoré sú ako univerzálne, tak veľmi jednoduché. Ako si takú omáčku pripraviť?
K čomu podávať cibuľovú omáčku
Cibuľová omáčka je vhodná ku kuraciemu, bravčovému aj hovädziemu mäsu. Vhodné sú tiež prírodné plátky, ražniči, roštenka či pečená krkovička. Cibuľová omáčka na steaky je však rovnako lahodnou kombináciou, ktorej neodoláte. Okrem toho ale môže slúžiť aj ako základ k iným druhom omáčok.
Recept na cibuľovú omáčku
Sladká cibuľová omáčka je základná omáčka, ktorú si pripravíte behom pár minút. Tento recept na cibuľovú omáčku už snáď jednoduchší nemôže byť.
Suroviny
- 4 cibule
- 2 PL hladkej múky
- voda alebo vývar
- soľ
- korenie
- maslo alebo výpek z mäsa
Postup prípravy
- Cibuľu očistite a nakrájajte najemno.
- Do hrnca dajte maslo s trochou oleja, nechajte rozohriať a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Akonáhle cibuľa ľahko zružovie, pridajte k nej múky a miešajte.
- Zalejte vodou alebo vývarom a nechajte pár minút prevariť.
- Nakoniec omáčku rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
- Dochuťte soľou a korením.
Aby bola táto omáčka ešte výraznejšia, odporúčame ju pripravovať na zvyšnom výpeku z mäsa. Omáčka získa aj hnedastú farbu. Napríklad známy šéfkuchár Pohlreich pripravuje mäso na cibuľovom základe, ktorý potom použije do cibuľovej omáčky.
Patrí táto omáčka k tradične pripravovaným špecialitám vo vašej kuchyne alebo sa na ňu už pomaly zabúda?
Zdroj: veganuary.com, foodandwine.com
Ďalšie recepty na omáčky k mäsu