Chrenovú omáčku si určite pamätáte zo školskej družiny. Táto skvelá delikatesa sa dá variť ale aj inak, než ako ju poznáte – a zaručene vám bude chutiť. Omáčka zo štipľavého chrenu je nielen chuťovo vynikajúca, ale hlavne zdravá a veľmi rýchla na prípravu. Ako sa pripraví tá najlepšia chrenová omáčka?
Liečivé účinky chrenu
Pokiaľ budete robiť chrenovú omáčku poctivo, bude chuťovo vynikajúca a zvládnu ju aj úplní začiatočníci. Do svojho jedálnička by ste poklad v podobchech chrenu mali zaradiť pravidelne, pretože má blahodárne účinky na váš organizmus:
- pomôže v boji proti chrípke, prechladnutiu, angíne, zahlieneniu i kašľu,
- podporuje trávenie a vstrebávanie živín,
- znižuje bolesti kĺbov,
- harmonizuje hormonálny systém.
Odporúčame tiež: Chrenová nátierka
Aký chren do omáčky použiť?
Na prípravu je najlepšie použiť čerstvý chren, ak ho však v záhrade nepestujete alebo ho nemôžete zohnať, môžete si pripraviť aj chrenovú omáčku zo sterilizovaného chrenu.
Recept na chrenovú omáčku
Vyskúšajte recept na poctivú chrenovú omáčku k mäsu.
Suroviny
Na chrenovú omáčku k mäsu potrebujete tieto suroviny:
- 100 g masla,
- 2 stredne veľké cibule nakrájané na malé kocky,
- 35 g hladkej múky,
- 500 ml mäsového vývaru – najlepšie hovädzieho,
- 125 ml smotany na šľahanie,
- čerstvo strúhaný chren, čerstvo mleté korenie a soľ na dochutenie.
Postup prípravy
- Na masle nechajte speniť cibuľu. Naozaj použite maslo a nie olej. S olejom by výsledná omáčka mala inú chuť.
- Cibuľu nechajte zhnednúť.
- Všetko robte na miernom plameni, aby sa vám cibuľa nespálila.
- Poprášte múkou a pripravte zápražku.
- Za stáleho miešania prilejte do zápražky mäsový vývar a nechajte pozvoľna variť aspoň 20 minút.
- Počas tejto doby zbierajte penu a nečistoty z povrchu.
- Pridajte polovicu nastrúhaného chrenu a varte ďalších 5 minút.
- Pridajte soľ, korenie a smotanu na šľahanie.
- Omáčku rozmixujte.
- Nakoniec vložte zvyšný chren a ihneď podávajte.
Na oživenie chuti môžete použiť aj trochu citrónovej šťavy a cukru. Podávajte s vareným hovädzím mäsom alebo údeným mäsom. Ako prílohu môžete zvoliť knedlu alebo karlovarský knedlík.
Tipy na ďalšie omáčky