OmáčkyPrílohy a omáčkyRecepty

Chrenová omáčka k mäsu – zdravá a veľmi rýchla na prípravu

Chrenová omáčka k mäsu – zdravá a veľmi rýchla na prípravu

Chrenovú omáčku si určite pamätáte zo školskej družiny. Táto skvelá delikatesa sa dá variť ale aj inak, než ako ju poznáte – a zaručene vám bude chutiť. Omáčka zo štipľavého chrenu je nielen chuťovo vynikajúca, ale hlavne zdravá a veľmi rýchla na prípravu. Ako sa pripraví tá najlepšia chrenová omáčka?

Liečivé účinky chrenu

Pokiaľ budete robiť chrenovú omáčku poctivo, bude chuťovo vynikajúca a zvládnu ju aj úplní začiatočníci. Do svojho jedálnička by ste poklad v podobchech chrenu mali zaradiť pravidelne, pretože má blahodárne účinky na váš organizmus:

  • pomôže v boji proti chrípke, prechladnutiu, angíne, zahlieneniu i kašľu,
  • podporuje trávenie a vstrebávanie živín,
  • znižuje bolesti kĺbov,
  • harmonizuje hormonálny systém.

Odporúčame tiež: Chrenová nátierka

Aký chren do omáčky použiť?

Na prípravu je najlepšie použiť čerstvý chren, ak ho však v záhrade nepestujete alebo ho nemôžete zohnať, môžete si pripraviť aj chrenovú omáčku zo sterilizovaného chrenu. 

Recept na chrenovú omáčku

Vyskúšajte recept na poctivú chrenovú omáčku k mäsu.

Suroviny

Na chrenovú omáčku k mäsu potrebujete tieto suroviny:

  • 100 g masla,
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané na malé kocky,
  • 35 g hladkej múky,
  • 500 ml mäsového vývaru – najlepšie hovädzieho,
  • 125 ml smotany na šľahanie,
  • čerstvo strúhaný chren, čerstvo mleté ​​korenie a soľ na dochutenie.
chren na omáčku
Zdroj foto: Cegli / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Na masle nechajte speniť cibuľu. Naozaj použite maslo a nie olej. S olejom by výsledná omáčka mala inú chuť.
  2. Cibuľu nechajte zhnednúť.
  3. Všetko robte na miernom plameni, aby sa vám cibuľa nespálila.
  4. Poprášte múkou a pripravte zápražku.
  5. Za stáleho miešania prilejte do zápražky mäsový vývar a nechajte pozvoľna variť aspoň 20 minút.
  6. Počas tejto doby zbierajte penu a nečistoty z povrchu.
  7. Pridajte polovicu nastrúhaného chrenu a varte ďalších 5 minút.
  8. Pridajte soľ, korenie a smotanu na šľahanie.
  9. Omáčku rozmixujte.
  10. Nakoniec vložte zvyšný chren a ihneď podávajte.

Na oživenie chuti môžete použiť aj trochu citrónovej šťavy a cukru. Podávajte s vareným hovädzím mäsom alebo údeným mäsom. Ako prílohu môžete zvoliť knedlu alebo karlovarský knedlík.


Tipy na ďalšie omáčky