Chlebová polievka, ozn. aj ako žobrácka alebo sedliacka, je tradičná česká polievka. Je dobrou voľbou, keď hľadáte recepty zo starého chleba. Servírujte ju do bochníkov.
Patríte medzi tých, ktorí neustále riešia, čo zo starého chleba pripraviť, aby sa nevyhodil? Už ste počuli o chlebovej sedliackej polievke? Nechajte si inšpirovať a vyskúšajte tento recept zo starého chleba na polievku, ktorá zahreje aj zasýti. Je nielen chutná, ale aj lacná, a hlavne rýchla.
Odporúčame: Recept na sedliacku polievku zo zeleniny a húb
Čo je chlebová polievka
Recept na chlebovú (žobrácku) polievku vznikol práve preto, že ľudia neustále tvrdý a starý chlieb vyhadzovali. A vzhľadom na to, že plytvanie si môže dovoliť len málokto, vznikli recepty, vďaka ktorým môžete spotrebovať aj tú najtvrdšiu kôrku. A aby polievka nebola taká obyčajná, servíruje sa do okrúhlych bochníkov. Základom polievky je samozrejme chlieb, ktorý by mal byť aspoň tri dni starý. Pre tú správnu chuť polievky sú dôležité aj iné suroviny ako je masť a poriadne opražená cibuľka.se
Recept na sedliacku chlebovú polievku
Rýchla, lacná a chutná, taká je staročeská chlebová polievka, známa aj ako žobrácka polievka. Jej príprava nie je vôbec náročná, pustiť sa do nej môžu aj začiatočníci.
Suroviny
- 200 g suchého chleba,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 3 vajcia,
- 1,5 l vody (vývaru),
- 50 g sadla,
- soľ, rasca, korenie, petržlenová vňať,
Postup prípravy
- Cibuľu a cesnak očistite, cibuľu nakrájajte na malé kúsky a cesnak prelisujte.
- Sadlo vložte do väčšieho hrnca, rozpáľte a pridajte nakrájanú cibuľu, ktorú nechajte zosklovatieť.
- Potom pridajte cesnak a nadrobno nakrájaný chleba.
- Krátko orestujte a zalejte vodou alebo vývarom.
- Do polievky pridajte rascu, soľ a korenie.
- Medzitým si pripravte vajíčka, ktoré rozmiešajte v hrnčeku.
- Ku koncu varenia ich vlejte do polievky, zamiešajte, povarte ešte minútu a odstavte.
- Nakoniec do polievky pridajte čerstvú nasekanú petržlenovú vňať.
Tipy na vylepšenie polievky
- Do polievky môžete pridať aj kôpor a tavený syr pre lepšiu chuť.
- Vajcia môžete nahradiť nahrubo nastrúhaným eidamom.
- Aby ste svojich stravníkov prekvapili niečím netradičným, nalejte polievku do menších bochníkov chleba. Bochníky pripravíte tak, že orežete ich horný diel a vydlabete zvnútra cesto – snažte sa neporušiť kraje, aby vám polievka nevytiekla. Takto servírovaná polievka v chlebe určite oživí váš obed.
Ďalšie polievky v bochníku
Predovšetkým v slovenskej alebo českej kuchyni sa môžeme často stretnúť so servírovaním polievky v bochníku. V reštaurácii aj vo vašej domácej kuchyni môžete tiež v bochníku podávať tradičnú zemiakovú polievku, gulášovú polievku či hustú hrachovú polievku. Obľúbená je aj cesnaková polievka v bochníku.
Zdroj: allrecipes.com, saveur.com
Recepty na ďalšie polievky