ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Čevapčiči – recept na originálnu verziu z Balkánu

Čevapčiči – recept na originálnu verziu z Balkánu

Čevapčiči je delikatesa z turkických oblastí, ktorá vznikla z pôvodného kebabu a postupne sa rozšírila na Balkán. Dnes túto skvelú pochúťku milujú ľudia po celom svete, a aj vďaka tomu vzniklo mnoho variácií. To najlepšie čevapčiči si môžete bez problémov pripraviť aj u vás doma. Skúste originálny recept na čevapčiči, ktorý je jednoduchý, lacný a hlavne vynikajúci.

Aké mäso použiť na čevapčiči?

Základom tohto skvelého pokrmu je mleté ​​mäso. Najčastejšie jahňacie, ktoré sa váľa do malých šišiek. Nahradiť ho však môžete aj mäsom bravčovým, hovädzím alebo ich mixom. V zahraničí je pravidlom, že sa pripravuje čevapčiči na grile a podáva sa k nemu ajvar a červená cibuľa. U nás sa zvyčajne pripravuje čevapčiči v rúre alebo na panvici.

 

Recept na čevapčiči z mletého mäsa

Vyskúšajte tradičný čevapčiči recept, ktorý vás zaujme svojou chuťou.

Suroviny

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa (prípadne bravčového, hovädzieho alebo ich mix),
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 väčšiu cibuľu,
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie a soľ,
  • štipku mletej pálivej papriky alebo chilli,
  • 1 menšiu lyžičku majoránu.

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájame veľmi nadrobno a zmiešame ju vo väčšej nádobe s mäsom.
  2. Potom pridáme rozdrvený cesnak, sladkú papriku, čierne korenie, soľ, pálivú papriku a majoránku.
  3. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa použité ingrediencie poriadne zmiešali.
  4. Zmes nechajte asi hodinu odležať v chladničke.
  5. Potom z nej vytvarujte malé valčeky.
  6. Môžete ich za stáleho otáčania piecť na grile alebo smažiť na panvici. Mäso by na povrchu malo byť opečené, ale vo vnútri krásne ružové.

TIP: Ak chcete recept vylepšiť, pripravte si čevapčiči so syrom. K mletému mäsu jednoducho primiešajte nastrúhaný syr podľa vlastného výberu (na 500 gramov mäsa cca 100 gramov syru). 

Zdroj foto: Igor Dutina / Shutterstock.com

S čím servírovať čevapčiči?

  • Servírujeme ho s plnotučnou horčicou a jemne nakrájanou cibuľou.
  • K čevapčiči sú často podávané aj rôzne omáčky, napr. paprikový ajvar, tzatziky alebo jogurtové dipy s bylinkami.
  • Ako prílohu volíme zemiaky alebo čerstvé pečivo (chlieb, bageta, …). Ak sa v kuchyni viete poriadne obracať, môžete si upiecť aj domáci pita chlieb.
  • Podávať môžete aj s čerstvým zeleninovým šalátom, napr. paradajkovým s cibuľkou.

Túto skvelú pochúťku si môžete pripraviť aj doma, pretože recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj začínajúci kuchár či kuchárka.


Ďalšie recepty z mletého mäsa