Čevapčiči je delikatesa z turkických oblastí, ktorá vznikla z pôvodného kebabu a postupne sa rozšírila na Balkán. Dnes túto skvelú pochúťku milujú ľudia po celom svete, a aj vďaka tomu vzniklo mnoho variácií. To najlepšie čevapčiči si môžete bez problémov pripraviť aj u vás doma. Skúste originálny recept na čevapčiči, ktorý je jednoduchý, lacný a hlavne vynikajúci.
Aké mäso použiť na čevapčiči?
Základom tohto skvelého pokrmu je mleté mäso. Najčastejšie jahňacie, ktoré sa váľa do malých šišiek. Nahradiť ho však môžete aj mäsom bravčovým, hovädzím alebo ich mixom. V zahraničí je pravidlom, že sa pripravuje čevapčiči na grile a podáva sa k nemu ajvar a červená cibuľa. U nás sa zvyčajne pripravuje čevapčiči v rúre alebo na panvici.
Recept na čevapčiči z mletého mäsa
Vyskúšajte tradičný čevapčiči recept, ktorý vás zaujme svojou chuťou.
Suroviny
- 500 g mletého jahňacieho mäsa (prípadne bravčového, hovädzieho alebo ich mix),
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 väčšiu cibuľu,
- čerstvo mleté čierne korenie a soľ,
- štipku mletej pálivej papriky alebo chilli,
- 1 menšiu lyžičku majoránu.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájame veľmi nadrobno a zmiešame ju vo väčšej nádobe s mäsom.
- Potom pridáme rozdrvený cesnak, sladkú papriku, čierne korenie, soľ, pálivú papriku a majoránku.
- Všetko dôkladne premiešajte, aby sa použité ingrediencie poriadne zmiešali.
- Zmes nechajte asi hodinu odležať v chladničke.
- Potom z nej vytvarujte malé valčeky.
- Môžete ich za stáleho otáčania piecť na grile alebo smažiť na panvici. Mäso by na povrchu malo byť opečené, ale vo vnútri krásne ružové.
TIP: Ak chcete recept vylepšiť, pripravte si čevapčiči so syrom. K mletému mäsu jednoducho primiešajte nastrúhaný syr podľa vlastného výberu (na 500 gramov mäsa cca 100 gramov syru).
S čím servírovať čevapčiči?
- Servírujeme ho s plnotučnou horčicou a jemne nakrájanou cibuľou.
- K čevapčiči sú často podávané aj rôzne omáčky, napr. paprikový ajvar, tzatziky alebo jogurtové dipy s bylinkami.
- Ako prílohu volíme zemiaky alebo čerstvé pečivo (chlieb, bageta, …). Ak sa v kuchyni viete poriadne obracať, môžete si upiecť aj domáci pita chlieb.
- Podávať môžete aj s čerstvým zeleninovým šalátom, napr. paradajkovým s cibuľkou.
Túto skvelú pochúťku si môžete pripraviť aj doma, pretože recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj začínajúci kuchár či kuchárka.
Ďalšie recepty z mletého mäsa