Pokiaľ hľadáte zdravšiu alternatívu palaciniek, vyskúšajte celozrnné palacinky bez vajec. Sú rovnako chutné, netrhajú sa a pripravíte ich behom pár minút.
Táto verzia palaciniek je ideálna pre všetkých, ktorí si chcú dopriať sladkú lahôdku bez použitia živočíšnych produktov, teda pre vegánov. Vajcia v recepte nenájdete a kravské mlieko je v tomto prípade nahradené ovseným alebo sójovým.
Celozrnná vs tradičná múka
Celozrnná múka je alternatívou k tradičnej bielej (pšenovej) múke. Najväčší rozdiel tkvie v procese spracovania, pri ktorom obyčajná múka stráca svoje prirodzené žviny. Celozrnná múka je teda z pohľadu obsiahnutých živín, ako je vláknina, vitamíny, bielkoviny a podobne, bohatšia a zdravšia. Medzi najpoužívanejšie typy zdravej múky zaraďujeme aj špaldovú múku, ražnú, ovsenú, mandľovú či kokosovú múku.
Recept na palacinky bez vajec
Recept na vegánske celozrnné palacinky bez vajíčka používa ražnú, špaldovú a pohánkovú múku, ktoré sú veľmi zdravé pre naše zažívanie a dodávajú telu veľké množstvo vitamínov rady B, vlákninu a minerály.
Suroviny
- 200 g pohánkovej múky,
- 100 g ražnej múky,
- 100 g špaldovej múky,
- 1 liter ovseného mlieka (môžete nahradiť sójovým),
- štipka soli,
- 1 polievková lyžica olivového oleja (bez výraznej arómy),
- kokosový olej,
Postup prípravy
- V miske zmiešame všetku múky a soľ. Pomaličky do sypkej zmesi pridávame mlieko a olej. Intenzívne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky, ale môžeme si pomôcť aj mixérom.
- Cesto necháme štvrť hodiny odstáť, potom znova zľahka premiešame
- Na kokosovom oleji vyprážame tenké palacinky.
TIP NA SERVÍROVANIE: Pri servírovaní môžete byť kreatívni. Marmeláda, prípadne džem sú klasickou voľbou na plnenie palaciniek. Ako náplň môžete použiť aj ovocie skaramelizované na kúsku masla alebo v troche vody rozvarené sušené ovocie.
Ďalšie recepty na palacinky