Rezance v polievke máme radi všetci, ich domáca príprava je však pomerne zdĺhavá, a tak si ich radšej kúpime. To však neplatí o celestínskych rezancoch, ktoré sú hotové za chvíľočku, a pritom chutia skvele. Celestínske rezance sa hodia k polievkam, a to nielen k vývarom.
Čo sú to celestínske rezance
Celestínske rezance sú rýchlo pripravené, pretože sa pripravujú v podstate ako palacinka, len sa pred podávaním rozkrájajú na tenké prúžky. V niektorých kuchárkach sa o nich hovorí ako o palacinkových rezancoch do polievky alebo ako o celestínskych cestovinách. Krájajú sa na zhruba 5 centimetrov dlhé a pol centimetra široké prúžky, následne sú hneď pripravené na podávanie. Hodia sa do vývarov, ale aj iných druhov polievok. Z jednej palacinky nakrájate rezance až na šesť porcií polievky.
Vyskúšajte tiež babičkin recept na klasické domáce rezance (+ fotopostup).
Recept na celestínske rezance
Suroviny
- 1 vajce,
- 8 lyžíc mlieka,
- 60 gramov polohrubej múky,
- prášok do pečiva,
- soľ.
Postup prípravy
- V mise zmiešame vajcia, múku, mlieko a pridáme štipku soli a štipku prášku do pečiva.
- Dobre premiešame a vezmeme si metličku. Vzniknúť by nám malo cesto ako na palacinky, teda jemné a bez hrudiek.
- Na panvičke si rozpálime dostatok tuku, aby sa palacinka nepripálila, a osmažíme všetko cesto.
- Palacinku opražíme krátko z oboch strán, potom ju preložíme na polovicu a nakrájame.
- Krájame na tenké prúžky (cca 5 cm dlhé a pol cm široké) a môžeme ihneď podávať.
Pokiaľ nakrájame palacinku na prúžky široké asi tri milimetre a nakoniec ich ešte krátko opražíme na oleji, získame takzvané fritátové rezance. Tie sú chrumkavejšie a chutia maličko inak. Musia byť však tenšie ako celstínske rezance do polievky, aby sa lepšie opekali.
Do cesta sa tiež nebojte pridať aj najemno nakrájané bylinky – napríklad petržlenovú vňať, pažítku, medvedí cesnak alebo napríklad kôpor. Rezance budú zase o niečo iné, farebné a uvidíte, že sa po nich len zapráši.
Vyskúšajte a uvidíte. Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj tieto chutné recepty na polievky