ReceptyRecepty na koláče a múčniky

Broskyňovo ricottová galetka – recept na francúzsky koláč s ovocím

Broskyňovo ricottová galetka – recept na francúzsky koláč s ovocím

Galetka je francúzsky koláč s plnkou, pôvodom z Bretónska, ktorého hlavnou ingredienciou je múka. Vyskúšajte jednoduchý recept na ovocnú galetku s broskyňami.

Vždy, keď som niekde videla fotku galetky, pôsobila veľmi chutne a všetky náplne by som zjedla očami. Príprava cesta nie je vôbec náročná a náplň si môžete vytvoriť z rôznych surovín, ktoré práve máte doma. My sme mali slušnú zásobu broskýň a ricottu v chladničke – a recept na galetku s ovocím (broskyňami) bol na svete.

Recept na broskyňovo ricottovú galetku

Pri koláči galetka naozaj môžete popustiť uzdu svojej fantázie. Ja som si okrem tejto broskyňovej galetky pripravila aj slivkovú galetkuSamozrejme okrem sladkej galetky je výborná aj slaná galetka. Videla som už pár receptov galetky s rebarborou, cuketou či so zemiakmi.

Broskyňovo-ricottová galetka
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Suroviny

Na cesto

  • 125 g vychladnutého masla,
  • 220 g hladkej múky,
  • 3PL trstinového cukru,
  • 3PL studenej vody,
  • štipka soli,
  • 1 vajíčko na potretie.

Na plnku

  • 500 g ricotty,
  • 3 ks väčších broskýň,
  • 1 PL kukuričného škrobu,
  • 2 PL práškového cukru,
  • hrsť mandľových plátkov.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup prípravy

  1. Začneme s prípravou cesta. Všetky suroviny pripravíme do misky a rukou ich spracujeme na cesto. Pokiaľ sa lepí, pridáme trochu múky. A naopak, ak sa nechce spojiť, pridáme trochu vody.
  2. Takto hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho na hodinu do chladničky.
  3. Medzitým broskyne umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. V miske ich zmiešame s práškovým cukrom a kukuričným škrobom.
  4. V druhej miske si do ricotty primiešame práškový cukor. Množstvo záleží na vás, podľa toho, ako sladíte. Ja som pridala 2 lyžice.
  5. Keď máme pripravenú náplň do našej ovocnej galetky, vytiahneme vychladnuté cesto a vyvaľkáme ho na potravinovej fólii do pravidelného kruhu. Takto vyvaľkané cesto preložíme na plech.
  6. Na cesto nanesieme riccotovú zmes, približne 2 cm od okraja. Náplň nesmie byť až po okraj cesta, pretože ho budeme ohýbať.
  7. Nakrájané broskyne naskladáme na galetku do tvaru kruhu a už len kraje cesta ohneme dovnútra.
  8. Nakoniec okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a poukladáme plátky mandlí. 
  9. Pečieme približne 30 minút na 175 stupňov.

Nechajte galetku chvíľu vychladnúť a zjedzte ju ešte trochu teplú. Vtedy je totiž galetka najlepšia – a máte zaručené, že vám zostane len prázdny plech. Dúfam, že sa do tohto koláčového receptu pustíte a bude vám chutiť tak, ako nám doma.

Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková

Vyskúšajte aj tieto recepty s ovocím