Chcete pripraviť výborné bravčové výpečky pre seba a svoju rodinu a urobiť tak výnimočný nedeľný obed či pochútku na zahryznutie? Pochutnajte si na bravčovom mäse, ktoré sa rozpadá na jazyku.
Recept na bravčové výpečky
Bravčové výpečky s kapustou zvládne aj úplný začiatočník. Akonáhle dáte bravčové výpečky do rúry, môžete sa pustiť do prípravy kapusty a knedlí.
Suroviny
- 250 g bravčového bôčika,
- 750 g bravčová pliecko,
- bravčová masť,
- 3 cibuľa,
- kapusta (biela alebo červená),
- rasca,
- soľ, korenie,
- cukor.
Postup prípravy
- Začnite tým, že si pripravíte mäso. Bravčové pliecko aj bôčik nakrájajte na väčšie kocky a zatiaľ ich dajte bokom. Dôležité je, aby boli približne rovnako veľké. Nekrájajte malé kúsočky, spečú sa.
- Pokračujte tým, že nakrájate dve cibule na väčšie kusy.
- Zapnite si rúru a nechajte ju predhriať na 180 °C
- Medzitým si v stredne veľkom hrnci nechajte rozpustiť dve vrchovaté polievkové lyžice masti a mäso na ňom sprudka opečte. Až sa mäso zo všetkých strán zatiahne, pridajte cibuľu, osoľte, okoreňte, pridajte rascu a miešajte.
- Následne si pripravte pekáč, zmes do neho vylejte, pridajte hrnček horúcej vody a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečte približne hodinu a pol.
- V pravidelných intervaloch výpečky podlievajte vodou. Na podliatie môžete pokojne použiť aj tmavé pivo a dodať tak mäsu výraznejšiu chuť.
- Po hodine a pol pečenia zložte pokrievku a pečte asi polhodinky bez podlievania.
- Zatiaľ čo sa výpečky opekajú, pripravte si kapustu.
- Začnite tým, že si najemno nakrájate cibuľu, ktorú následne na spenenom masle osmažíte dozlatista. Následne pridajte kapustu, podlejte trochou vody, pridajte 2 lyžice cukru, zamiešajte a nechajte dusiť. Ak budete pripravovať červenú kapustu, spoločne s cukrom pridajte do hrnca aj rascu.
- Kapustu nechajte podusiť po dobu 10 až 15 minút.
- Dobu, kedy sa budú výpečku opekať v rúre, využite aj na to, že si pripravíte prílohu. Ideálne sú zemiakové knedle, žemľové, chlpaté alebo aj chleba.
Bravčové výpečky servírujte s kapustou a nešetrite s výpekom.
Tipy, ako vylepšiť bravčové výpečky
- Pri príprave výpečkov sa nikam neponáhľajte. Aby mäso zmäklo a pri konzumácii sa rozplývalo v ústach, potrebuje dostatok času.
- Vedeli ste o tom, že si môžete pripraviť výpečky v pomalom hrnci? Postup je rovnaký, akurát miesto do rúry ich dáte do pomalého hrnca.
- Bravčové výpečky môžete podlievať aj pivom. Získajú vďaka tomu inú chuť a šťava bude trochu horkastá a viac zlatistá.
- Recept na výpečky s červenou kapustou sa od toho s bielou nijako nelíši. Zatiaľ čo červená kapusta je sladšia, biela je kyslejšia. Pokiaľ sa nemôžete rozhodnúť, pripravte si oba druhy a servírujte ich spoločne.
- Bravčové výpečky s kapustou a zemiakovou knedľou sú obľúbenou nedeľnou klasikou. V prípade, že nemáte radi bravčový bôčik, použite iba bravčovú pliecko.
S čím podávať bravčové výpečky
Bravčové výpečky s červenou kapustou sú obľúbenou klasikou, na ktorej si pochutná celá rodina. Okrem dvoch druhov kapusty, ktoré je možné k výpečkom pripraviť (červená alebo biela), máte hneď niekoľko možností aj pri výbere vhodnej prílohy. Skvelou kombináciou sú bravčové výpečky a zemiakové knedle, ale od veci nie sú ani zemiakové halušky, chlpaté knedle, žemľové knedle, zemiaky aj krajec chleba.
Ako urobiť kapustu k výpečkom
Ako pripraviť kapustu k výpečkom tak, aby bola úplne dokonalá? Počas varenia neustále ochutnávajte a dochucujte. Univerzálny recept, ktorý by udával presné množstvo cukru, ktoré máte ku kapuste pridať, neexistuje, pretože každý máme radi trochu inú chuť. Preto sa spoľahnite na svoje chuťové poháriky a nebojte sa do kapusty pridať viac cukru alebo aj soli, než vám radia recepty.
Ako zahustiť výpečky s kapustou
Ak chcete aby boli bravčové výpečky v hustejšej omáčke, stačí mäsový výpek zmiešať s lyžicou hladkej múky a spoločne povariť. Čím viac budete počas opekania výpečky podlievať, tým viac výpeku budete mať.
Servírovanie výpečkov
Bravčové výpečky servírujte s kapustou a knedľou a nezabudnite ani na vychladené pivo. Ak vám ale výpečky zostanú aj na večeru, nemusíte ich ohrievať. Studené výpečky s čerstvým chlebom sú totiž lahôdkou.
Zdroj: myrecipes.com, foodnetwork.com
Ďalšie recepty z bravčového mäsa