Bravčové stehno je na pečenie ako stvorené. Viete, ako ho správne upiecť, aby bolo šťavnaté? Nechajte sa inšpirovať receptom z bravčového stehna, po ktorom sa budú olizovať všetci pri stole.
Čo pripraviť z bravčového stehna?
Bravčové stehno patrí medzi chudé mäso, ktoré nie je prerastené tukom. Nie vždy sa hodí na všetky možné úpravy mäsa, ideálne je na prípravu minútok, rolád, bravčového ragú, niekto si nemôže vynachváliť rezne z bravčového stehna a vynikajúce je ako dusené, tak pečené.
Čo robiť, aby zostalo bravčové stehno šťavnaté?
Základom toho, aby bravčové stehno zostalo počas pečenia šťavnaté, je pomalé pečenie. Pred pečením je dobré ho nechať rýchlo zatiahnuť – sprudka ho opečte z každej strany na panvici, až potom vložte do pekáča. Nezabudnite do pekáča naliať vodu, vývar a pridať zeleninu. Dôležité je, aby stehno počas pečenia nevyschlo a malo stále z čoho „natiahnuť“ vodu.
Ako dlho sa pečie bravčové stehno?
Vzhľadom k tomu, že sa jedná skutočne o chudšiu časť bravčového mäsa, bravčové stehno sa pri nižšom stupni pečenia pečie aj 2,5 hodiny.
Recept na pečené bravčové stehno
Pečené mäso sa nikdy neomrzí. Tento recept na bravčové stehná pečené v rúre je jednoduchý a nenáročný na prípravu. Ako prílohu k pečenému mäsu môžete zvoliť napríklad zemiakovú kašu, opekané zemiaky alebo starú českú klasiku, knedlu s kapustou.
Suroviny
- 1,5 kg bravčového stehna,
- 2 polievkové lyžice masti,
- 2 veľké cibule,
- 1 paradajka,
- 1 malá cuketa,
- 8 strúčikov cesnaku,
- voda,
- soľ, korenie a mletá rasca na dochutenie.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr rozohrejte rúru na 200 stupňov.
- Mäso umyte, zbavte blán a narežte na niekoľkých miestach.
- Cesnak očistite a pretlačte lisom.
- Prelisovaný cesnak votrite do narezaných miest v mäse.
- Cibuľu olúpte, prekrojte na polovicu a nakrájajte na pol kolieska.
- Cuketu a paradajky nakrájajte na menšie kúsky.
- Do pekáča vložte masť a všetku zeleninu.
- Na nakrájanú zeleninu položte mäso.
- Mäso osoľte, okoreňte, pridajte rascu.
- Do pekáča nalejte asi pohár vody, zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
- Po 20 minútach stiahnite rúru na 170 stupňov a pečte pomaly asi hodinu a pol.
- Počas pečenia mäso kontrolujte a podlievajte.
- Akonáhle je mäso mäkké, rozpadá sa, zložte pokrievku, rúru vráťte späť na 200 stupňov a 20 minút nechajte mäso opiecť.
TIP: Pečené bravčové stehno nasiakne dokonalú chuť, keď ho prešpikujete slaninou alebo dokonca klobásou. Pre výraznejšiu chuť a krehkosť mäsa ho môžete podliať pivom, ciderom alebo vínom.
Ďalšie recepty z bravčového stehna
Pokiaľ vás zaujíma otázka, čo uvariť z bravčového stehna, prakticky z neho môžete pripraviť čokoľvek. Bravčové stehno na smotane patrí medzi tradičné nedeľné obedy, cez týždeň môžete pripraviť rýchly obed z bravčového stehna, a to napríklad rezančeky s ryžou. Klasikou sa stalo hamburské bravčové stehno, ktorého základ tvorí sterilovaná uhorka a údenina.
Patrí bravčové mäso k vašim obľúbeným druhom? Čo z neho zvyknete najčastejšie pripravovať?
Zdroj: cooks.com, indianhealthyrecipes.com
Ďalšie obľúbené recepty z bravčového mäsa