Recept na chutnú bravčovú panenku pripravovanú v rúre si zamilujete. Pre lepšiu chuť je dobré ju obaliť v slanine. Ako prílohu môžete zvoliť hubovú omáčku alebo omáčku zo zeleného korenia.
Recept na bravčovú panenku so slaninou
Pripravte si lahodnú bravčovú bravčovú panenku v rúre pre celú rodinu, a to len z troch základných surovín. Ako na to?
Suroviny
- 500 g bravčovej panenky
- 200 g anglickej slaniny nakrájanej na plátky
- dijonská horčica
- soľ
- korenie
- repkový olej
Postup prípravy
- Bravčovú panenku necháme v celku, riadne ju umyjeme a očistíme. Je potrebné zbaviť ju blán.
- Pri tomto procese sa obrňte trpezlivosťou, panenka ich má pomerne veľa – a cieľom je odstrániť ich čo najviac. Keď sa totiž bravčová panenka pečená v rúre v celku tepelne upraví, blanky sú tuhé, a to môže pokaziť celkový chuťový pôžitok.
- Mäso si papierovou utierkou zľahka osušíme, potom panenku nasolíme a okoreníme.
- Na panvičke si rozpálime repkový olej a mäso na ňom sprudka opražíme. Postupne otáčame, aby sme ho osmahli rovnomerne zo všetkých strán.
- Až mäso osmažíme, vyberieme si ho z panvičky a odložíme nabok.
- Starostlivo potrieme dijonskou horčicou, a následne ju obalíme v plátkoch slaniny. Aby slanina držala, upevníme ju špáradlami.
- Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov, vložíme bravčovú panenku so slaninou do pekáča a dáme do rúry.
- Pečieme asi 10–12 minút.
- Po dopečení vytiahneme z rúry a necháme ju chvíľočku vychladnúť. Nakrájame na plátky, ktoré by vo vnútri mali byť krásne ružové.
Tip: Bravčová panenka v slaninovom župane môže byť po nakrájaní ihneď podávaná. Ako príloha sa hodí čerstvá zelenina a tiež varené, pečené či štuchané zemiaky alebo zemiaková kaša.
Aká omáčka sa hodí k bravčovej panenke?
Bravčová panenka na prírodno so zeleninou je jedlo, ktoré ocenia aj vaše deti. Ak by ste k tomuto pokrmu chceli okrem zeleniny a zemiakov niečo navyše, vyskúšajte bravčovú panenku s omáčkou. Ktoré omáčky sa hodia najviac? Podávajte ju napríklad s horčicovou omáčkou, omáčkou so zeleného korenia, hubovou omáčkou, sladkou brusnicovou či slivkovou omáčkou, alebo alternatívou k bravčovej panenke môže byť aj smotanovo syrová omáčka, resp nivová. V takomto prípade môžete šťavnatú panenku konzumovať aj s ryžou.
Ďalšie recepty z bravčového mäsa