Bazalkové pesto je obľúbené dochucovadlo. Je možné ho použiť do rôznych jedál. Vyskúšajte jednoduchý recept na domáce pesto z bazalky s píniovými orieškami a syrom.
Co je bazalkové pesto?
Pesto je dochucovacia omáčka z rozmixovaných, vopred daných surovín, ktoré k sebe dokonale chuťovo ladia. Existuje mnoho druhov, napríklad pesto z medvedieho cesnaku alebo pesto zo sušených paradajok, ale bazalkové je asi najznámejšie. Často sú jeho súčaťou rozmixované oriešky a syr. Kedysi dávno sa pesto pripravovalo v mramorových mažiaroch s pomocou drevených tĺčikov. Dnes ručnú prácu nahradili kuchynské prístroje.
Recept na bazalkové pesto
Toto pesto časom nestráca svoju sviežu zelenú farbu, nemá horkastú chuť a ak si ho urobíte dostatok, budete mať zásobu na celú zimu. Recept si môžete pokojne upraviť podľa seba, napríklad môžete pripraviť obyčajné bazalkové pesto bez orechov a syra.
Suroviny
- 50 – 70 listov bazalky,
- 40 g píniových orieškov,
- 40 g strúhaného parmezánu,
- rozotretý strúčik cesnaku,
- 100 ml panenského olivového oleja.
Postup prípravy
- V hrnci priveďte do varu trochu osolenú vodu a k sporáku si nachystajte misu s veľmi studenou až ľadovou vodou.
- Bazalkové listy vhoďte do vriacej vody a ihneď ich cedníkom vylovte a ponorte do ľadovej vody. Výsledkom bude krásne zelená farba, ktorá taká už zostane.
- Bazalku poriadne osušte a rozmixujte spoločne s orieškami, parmezánom a pretlačeným cesnakom. Prilejte olej a nechajte všetky ingrediencie prepojiť.
- Pestom naplňte poháre a uložte ich v chladničke.
Využitie bazalkového pesta
- na rýchle dochutenie cestovín – uvarené cestoviny zmiešame s pestom a posypeme strúhaným parmezánom,
- do bagiet, sendvičov a na bruschetty – pestom natrieme pečivo, ktoré následne obkladáme napr. mozzarellou, paradajkami a lístkami rukoly,
- na grilované mäso, ryby či na dochutenie grilovanej zeleniny,
- ako rýchly dip – zmiešame grécky biely jogurt s pestom,
- šalát Caprese – syr Mozzarella a plátky paradajok pokvapkané bazalkovým pestom.
Skvelý tip: Vyskúšajte hrianku, kde namiesto cesnaku potrite opečený chlieb pestom.
Skladovanie bazalkového pesta
Uzavreté zaváraninové poháre skladujte v chladničke, prípadne v pivnici, kde vydržia aj niekoľko mesiacov – to samozrejme závisí od použitých surovín. Po otvorení pohára môžete pesto doliať olivovým olejom, vydrží tak dlhšie. Ak si ho chcete uchovať na zimu, rozdeľte pesto do tvoridiel na ľad a dajte zamraziť.
Zdroj: simplyrecipes.com, almanac.com
Ďalšie tipy na recepty