PalacinkyReceptyRecepty na bezmäsité jedláRecepty na koláče a múčnikySladké jedlá

Banánové palacinky z celozrnnej múky

Banánové palacinky z celozrnnej múky

Banány obsahujú mnoho horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a v menšej miere aj ďalšie telu prínosné prvky. Navyše je banán skvelým odbúravačom stresu, takže recept na banánové palacinky môžeme s pokojnou dušou odporučiť.

Recept na banánové palacinky

Vyskúšajte o niečo zdravšiu verziu na palacinky s použitím banánov a celozrnej múky (namiesto klasickej pšeničnej).

Suroviny

  • 2 dobre vyzreté banány,
  • 100 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 1 lyžicu masla,
  • 130 g celozrnnej múky,
  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov,
  • 1 lyžicu oleja,
  • vanilkový struk a štipku soli.

Postup prípravy

  1. Do misy dáme múku, prášok do pečiva, soľ, mlieko a 2 vajcia. Všetko zmiešame.
  2. Do tohto základu pridáme dobre roztlačené banány a ochutíme vanilkou.
  3. Na panvicu dáme trochu oleja a necháme ho dobre rozohriať. Alternatívou na smaženie môže byť aj kokosový tuk, po ktorom pokrm získa ľahkú príchuť kokosu.
  4. Naberačkou nalejeme doprostred cesto. U týchto zdravších verzií, sa ho nesnažíme robiť čo najtenšie, aby sa netrhali. Pečieme po oboch stranách. Výsledkom budú palacinky hrúbky 0,5 – 1 cm, teda skôr placky.
  5. Po otočení palacinky položíme nahor kúsok masla. Akonáhle sa roztečie, je palacinka prepečená.

Pre záverečnú úpravu a dozdobenie môžete na zvyšku masla nechať skaramelizovať nadrobno nakrájaný banán.

Tipy, ako vylepšiť banánové palacinky

  • A čo tak banánové palacinky bez múky? Tú totiž môžete pokojne nahradiť pomletými ovsenými vločkami, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny, ale aj bielkovín a vitamínov skupiny A a B.
  • Sladká chuť palaciniek vychádza hlavne z vyzretých banánov (v recepte nepoužívame cukor ani iné alternatívne sladidlá). Vyberajte preto čo najzrelejšie. Poznáte trik, vďaka ktorému dozrejú banány rýchlejšie? Zvýšená teplota urýchľuje dozrievanie, ohrievajte ich preto v 15 minútových intervaloch v mikrovlnke, kým dostatočne nezmäknú. Pred použitím v recepte však banány nechajte vychladnúť.
  • S miešaním cesta to nepreháňajte. Miešaním sa aktivuje lepok, ktorý vytvára textúru palaciniek a drží cesto pohromade. Prílišné miešanie tak môže mať za následok, že palacinky budú tvrdé a príliš hutné.

Zdroj: feelgoodfoodie.net


Recepty na obľúbené sladké jedlá