Baklava je chutný zákusok, ktorý si dokážete pripraviť aj u vás doma. Vyskúšajte tradičný recept na baklavu. Najťažšou časťou je vrstvenie, ale veríme, že to ľahko zvládnete.
Navoďte si dnes atmosféru Blízkeho východu a pripravte si doma stredomorskú špecialitu hodnú majstra cukrára. Orieškami, škoricou a medom prevoňaný zákusok vám osladí život. Tu je originál baklava.
Výživové hodnoty baklavy
Baklava patrí medzi veľmi sladké a tučné jedlá. Ak ste na diéte, potom to buď nebude nič pre vás alebo sa necháte uniesť jej exotickou chuťou a neodolateľnou vôňou a „zhrešíte“. Niektoré hriechy za to totiž stoja.
Recept baklavy obsahuje dve trošku kontroverzné suroviny – lepok a biely cukor. Ak patríte medzi celiatikov na diéte, potom bude nutné cesto zameniť za bezlepkové. Namiesto bieleho cukru, môžete použiť trstinový, poprípade javorový, čakankový alebo agávový sirup.
Pôvod baklavy
Existuje mnoho teórií o pôvode tohto dezertu. Isté je, že jeho korene siahajú až do 15. storočia, kedy ho preslávili Osmania po tom, čo dobyli Konštantínopol – dnešný Istanbul. Vtedy v kuchyniach paláca Topkapi, ktorý bol oficiálnou rezidenciou majetných sultánov, vznikla dnešná podoba cesta filo. Až do 19. storočia bolo pojedanie dezertu baklavy považované za výsadu bohatých. V paláci Topkapi sa baklava piekla dennodenne. Sultáni, majúci tam svoje početné harémy, verili na afrodiziakálne účinky tohto dezertu a jedli ho s veľkou chuťou.
Postupom rokov sa sláva baklavy dostala aj do ostatných stredomorských krajín a svoju popularitu si tu drží dodnes. A nielen v Turecku. Obľúbený je aj recept na grécku baklavu. Pokiaľ ste ešte nemali tú česť baklavu ochutnať, urobte to čo najskôr. Ale pozor, je návyková! Raz ochutnáte a už sa v tom veziete.
Recept na tradičnú tureckú baklavu
Poďte si s nami pripraviť tradičnú tureckú baklavu. Rôzne kuchyne si dezert prispôsobili k svojmu obrazu, takže sa v každej krajine pripravuje trošku inak. Všade je ale výborná. Príprava tohto dezertu nie je príliš zložitá, zaberie vám slabú polhodinku, plus čas pečenia.
Cesto na baklavu
Najdôležitejším a tiež najpracnejším úkonom je „výroba“ cesta filo, obdoby nášho ťahaného cesta. Tu je postup na jeho domácu prípravu.
Suroviny
- 450 g hladkej múky,
- 100 ml vlažnej vody,
- 2 vajcia,
- 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja,
- štipku soli,
- ½ lyžičky prášku do pečiva,
- múku na vyvaľkanie cesta.
- Na náplň si nachystáme 150 g rozdrvených orieškov (pistácie, lieskové, vlašské alebo aj mandle),
- mletú škoricu,
- med,
- 200 g rozpusteného masla.
Postup prípravy
- Do hladkej múky vlejeme vodu, pridáme vajcia, olej, soľ, prášok do pečiva a prepracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Dáme ho na 10 minút odležať.
- Cesto rozdelíme na 10 rovnakých kúskov (buď „od oka“ alebo zvážime celé cesto a vydelíme 10. Potom si jednotlivé dieliky presne odvážime, aby boli rovnako veľké).
Zostavenie múčnika – vrstvenie
- Každý dielik tenko vyvaľkáme (hovorí sa, že cesto má byť tenké ako ušný lalôčik) a skúsime mu dať tvar nádoby na pečenie. Tú vytrieme maslom.
- Pripravíme si jemne nadrvené oriešky alebo hrubo namleté (na kúsky veľkosti šošovice) a zmiešame ich s lyžičkou mletej škorice.
- Ak máme hotovo, začneme vrstviť. Na vymastené dno položíme prvú vrstvu cesta tak, aby jej okraje presahovali okraje zapekacej misy a táto vrstva tvorila „postieľku“ pre ostatné vrstvy. Potrieme ju rozpusteným maslom.
- Položíme druhú vrstvu cesta a zase potrieme maslom. Teraz príde na rad tretia vrstva cesta, ktorú nezabudneme potrieť maslom, aby nám cesto pekne „lístkovalo“ a potom ju celú bohato pokryjeme drvenými orieškami so škoricou a pokvapkáme medom.
A ideme znova od začiatku. Pridáme štvrtú vrstvu cesta, natrieme maslom, piatu vrstvu tiež natrieme maslom a šiesta vrstva bude opäť s maslom, orieškami a medom a takto pokračujeme, až do spracovania všetkých vrstiev cesta.
Pamätajte si, že každá tretia vrstva bude zasypaná orieškovo-škoricovou zmesou a pokvapkaná medom (tretia, šiesta, deviata). Končíme vrstvou cesta. Presahujúce okraje odrežeme zároveň s výškou dezertu a ohneme ich smerom dovnútra. Celý povrch až do okrajov bohato potrieme maslom. Nakoniec výtvor predkrájame (ale nedokrojíme) ostrým nožom do kosoštvorcov a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 190 °C po dobu 25 minút.
Baklava sirup alias cukrový rozvar
Ešte horúcu baklavu natrieme cukrovým rozvarom.
Suroviny
- 100 ml vody,
- 100 ml citrónovej šťavy,
- 200 ml cukru,
- kúsok celej škorice.
Postup prípravy
Všetko privedieme k varu a 10 minút redukujeme kvapalinu do konzistencie ľahkého sirupu.
Upečenú domácu baklavu, mierne vychladnutú týmto sirupom polejeme a dáme ju minimálne na 6 hodín odležať, aby sa všetky chute spojili. Pokojne ju môžeme nechať odpočívať aj celú noc. Baklava sa porciuje v nakrojených vrstvách. Zákusok môžeme pekne prizdobiť a podávať ho s kávou, napríklad aj tou tureckou.
Ďalšie recepty na dezerty