Bábovka bez vajec je variantou na klasický recept na bábovku, ktorú poznáme určite všetci. Táto varianta neobsahuje vajcia v základe svojho receptu, ale aj tak je stále chutným dezertom obľúbeným u nás už dlhé roky.
Pre koho je bábovka bez vajec vhodná?
Bábovka bez vajec je vhodná hneď pre niekoľko skupín ľudí, ako sú napríklad:
- Vegáni a vegetariáni – bábovka neobsahuje žiadne živočíšne produkty, samozrejme keď sa do nej nepridá aj mlieko. Preto môžete vyskúšať aj palacinky bez vajec
- Alergici na vajcia – bezlepková bábovka bez vajec teda neobsahuje žiadnu alergénnu zložku.
- Ľudia s vysokým cholesterolom – tento variant bábovky obsahuje menej cholesterolu ako klasická verzia s maslom a vajcami, takže si ju môžu dopriať aj ľudia, ktorí na vysoký cholesterol trpia, alebo sa snažia znížiť príjem týchto potravinových zložiek.
- Ľudia, ktorý držia diétu – bábovka bez vajec obvykle nemá taký vysoký obsah tukov ako bábovka s vajíčkami a maslom, čo môže byť vhodné pre tých, ktorí preferujú ľahšie dezerty a nechcú veľmi pribrať.
Tip: Čím nahradiť vajcia v receptoch: 14 tipov pri varení a pečení
Recept na bábovku bez vajec
Pokiaľ máte skúsenosti s prípravou klasickej bábovky, bude pre vás príprava nadýchanej bábovky bez vajec a mlieka úplnou hračkou.
Suroviny
- 200 g hladkej múky,
- 150 g cukru,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- 1/2 lyžičky jedlej sódy,
- 240 ml vody,
- 80 ml rastlinného oleja,
- 1 lyžička octu (biely alebo jablčný),
- 1 lyžička vanilkového extraktu,
- kôra z jedného citróna.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte alebo vysteľte formu na bábovku.
- V mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a jedlú sódu.
- V inej miske zmiešajte mokré ingrediencie: vodu, rastlinný olej, ocot, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
- Postupne pridajte zmes mokrých ingrediencií do zmesi suchých ingrediencií a premiešajte, kým nedostanete hladké cesto.
- Nalejte cesto do pripravenej formy na bábovku.
- Pečte bezvaječnú bábovku v predhriatej rúre po dobu približne 40-50 minút, alebo kým nevyjde čistý špajle, keď ju vložíte do stredu bábovky.
- Nechajte bábovku chladnúť v miske asi 10 minút, potom ju opatrne vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Ako vylepšiť bezvaječnú bábovku?
Ako každé jedlo, aj bábovka bez vajec môže byť zdravým variantom, pokiaľ je pripravovaná z kvalitných ingrediencií a konzumovaná s mierou. Použite napríklad celozrnnú múku, nerafinovaný cukor a rastlinný olej s nízkym obsahom nasýtených tukov. To zvýši nutričnú hodnotu bábovky. Pokiaľ chcete dodať viac vlákniny a živín, pridajte do nej ovocie či orechy. Keď si ju pripravíte bez vajec a bez mlieka navyše obsahuje menej cholesterolu a nasýtených tukov, čo je skvelé pre zdravie srdca.
Celkovo platí, že bábovka bez vajec môže byť súčasťou zdravej stravy, pokiaľ je pripravená s ohľadom na výber ingrediencií a s umiernenou konzumáciou. Rovnako ako u iných dezertov by mala byť konzumovaná ako občasná pochúťka, nie ako hlavný zdroj výživy.
Bábovka bez vajec môže byť rovnako chutná ako tradičná bábovka, pokiaľ je správne pripravená z kvalitných ingrediencií. Každý, kto preferuje dezerty bez vajec, môže tento variant bábovky vyskúšať a oceniť jej jedinečnú chuť a stráviteľnosť.
Zdroj: baranbakery.com
Ďalšie recepty na chutné bábovky