Guacamole je obľúbená avokádová nátierka, ktorá má svoj pôvod v Mexiku. Týmto skvelým dipom sa kŕmili už starovekí Aztékovia. Hlavnou ingredienciou pre guacamole je avokádo.
Avokádo
Mnoho ľudí si myslí, že avokádo je zelenina, opak je ale pravdou – avokádo je ovocie. Má veľký obsah vitamínov B, E a C, ale taktiež obsahuje zdravé mononenasýtené tuky, draslík a fosfát. Je tiež skvelé afrodiziakum.
Môžeme ho konzumovať tepelne opracované, najčastejšie sa ale konzumuje v čerstvej podobe. Väčšinou sa je nakrájané na plátky a položené na toast, pridáva sa do šalátu alebo k vajíčkam. My si spoločne pripravíme nátierku z avokáda, tzv. guacamole – je skvelá na toasty, k nachos alebo ako prídavok do tortilly či quesadillas.
Recept na avokádovú nátierku
Pripravte si najlepšiu avokádovú nátierku so cherry paradajkami. Na zjemnenie môžete pridať navyše aj lyžičku bieleho jogurtu alebo majonézy.
Suroviny
- 2 zrelá avokáda,
- ½ červenej cibule (stačí aj klasická),
- 6 cherry paradajok,
- citrón alebo limetka,
- soľ,
- korenie,
- koriander.
Postup prípravy
- Avokáda si rozpolíme a vyberieme kôstky. Pomocou polievkovej lyžice vydlabeme dužinu, tú preložíme do misky a roztlačíme ju vidličkou. U správne zrelých avokád je táto práca hračka, pokiaľ avokádo nemáme dostatočne zrelé, bude treba avokáda rozmixovať.
- Ošúpeme si cibuľu, nakrájame ju na čo najjemnejšie kúsky a pridáme k avokádu, osolíme, okoreníme a premiešame.
- Umyjeme si cherry paradajky a koriander, všetko nakrájame na drobné kúsky a zmiešame s pripravenou zmesou.
Tip: Nátierku pokvapkáme šťavou z citróna alebo limetky, záleží na tom, čo máte práve po ruke. Tento krok v recepte na guacamole rozhodne nevynechajte, pretože vďaka kyseline askorbovej, ktorá je v citrusoch, avokádo nezoxiduje, teda na vzduchu nezhnedne. Bude vyzerať dlhšie čerstvé.
Recept na guacamole s krevetami
Guacamole je tradičnou nátierkou z avokáda, vyskúšajte ju preto ozvláštniť krevetami. Samozrejme možno tento recept z avokáda ponechať jednoduchým, dôležité je však vybrať zrelé avokádo. To totiž tvorí celý základ nátierky.
Suroviny
- 2 zrelá avokáda,
- 12–15 kusov kreviet,
- šalotku,
- cesnak,
- čili papričku,
- korenie (soľ, korenie),
- citrón.
Postup prípravy
- Vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu s veľkým množstvom soli, vhoďte čerstvé krevety a nechajte ich chvíľu povariť. Akonáhle sa mäsitá časť chvostíka začne odchyľovať od škrupiny, sú hotové.
- Uvarené krevety sceďte, prepláchnite a zbavte hlavy, nožičiek a panciera chvosta.
- Polovicu dužiny z avokáda roztlačte vidličkou. Tú druhú nakrájajte na malé kúsky a odložte na neskôr.
- Pridajte šalotku, cesnak, chilli, korenie, krevety a šťavu z polovice citróna a všetko dobre premiešajte.
- Na záver pridajte kocky avokáda, ktoré zaistia lepšiu štruktúru nátierky.
- Podávajte ideálne s citrónom, aby si ho možno každý mohol podľa chuti dochutiť.
Zdroj: simplerecipes.com
Ďalšie recepty na nátierky