ReceptyTipy do kuchyne

Ako variť krúpy, prečo sú zdravé a do čoho sa používajú?

Ako variť krúpy, prečo sú zdravé a do čoho sa používajú?

Ako variť krúpy, to je otázka, s ktorou sa pri varení stretávame často, pokiaľ si nie sme istí, ako dlho danú surovinu variť. Prinášame vám skvelé tipy, ako dlho variť krúpy, aby boli presne podľa vašich chutí a na taký spôsob, ako si prajete. Naučte sa v kuchyni spoznávať ingrediencie a spôsoby ich prípravy.

Čo sú krúpy

Krúpy sú jačmenné zrná, ktoré sú ľahko obrúsené, sú teda poloproduktom v procese výroby. Tiež môže ísť o zrná obilnín – ako napríklad pšenica, ovos, jačmeň, pohánka.

Prečo sú krúpy zdravé

Krúpy sú celozrnné obilniny, čo znamená, že obsahujú aj klíčky. Práve tie sú najviac bohaté na vlákninu. Celé zrná obilnín sú bohaté na všetky potrebné zložky vo výžive človeka, najmä vápnik, železo, horčík, selén, zinok, fosfor, vitamín B. Okrem vlákniny obsahujú tiež veľké množstvo bielkovín.

Ako variť krúpy

Ako variť krúpy do polievky

Ak sa pýtate, ako správne variť krúpy, neexistuje jedna univerzálna odpoveď. Doba varenia záleží na veľkosti krupov. Aby boli krúpy lepšie stráviteľné pre náš žalúdok, namočte ich na noc alebo aspoň na 2-3 hodiny pred varením. Ak pripravujete menšie jačmenné krúpy, stačí ich povariť 20-30 min. Ak však máte väčšie krúpy, varte ich dlhšie, približne okolo 1 hodiny. Krúpy vždy varte vo väčšom hrnci, pretože môžu až 4 – 5 násobne narásť počas varenia.

Ako spoznať či sú krúpy uvarené? Musíte ich ochutnať. Ak sú mäkké a vidíte, že výrazne zväčšili svoj objem, potom budú hotové.

Ako variť krúpy na zabíjačku

Pokiaľ patríte k milovníkom kvalitného mäsa, ktorí stále zachovávajú tradíciu domácej zabíjačky, máme tu pre vás zopár rád. Krúpy na zabíjačku je najlepšie uvariť už deň vopred. Nemusíte sa ich varením potom zaoberať, pretože ich potrebujeme oveľa väčšie množstvo a ich varenie trvá oveľa dlhšie, pretože sa poväčšine nenamáčajú.

Postup prípravy

  1. Základom je skutočne veľký hrniec.
  2. Krúpy prepláchnite, preberte a dajte variť v pomere s vodou 1:3. Niektorí ľudia vodu hneď osolia, iní nie, tu sa názory veľmi rôznia.
  3. Pokiaľ krúpy neboli vopred namáčané, varíme asi 1,5 až 2 hodiny. Samozrejme priebežne ochutnávajte, aby sa krúpy nerozvarili. Varíme na miernom ohni.
  4. Po uvarení vodu scedíme a necháme vychladnúť.

V deň zabíjačky ich pridávame do obľúbených zabíjačkových špecialít, najmä jelítok.

jačmenné krúpy
Zdroj obrázku: Svittlana / Shutterstock.com

Ako dlho máčať krúpy?

Ideálne je namáčanie krupov cez noc. Ak nemáme toľko času, namočte ich aspoň na 2-3 hodiny. Pokiaľ sa naozaj veľmi ponáhľajte, jedna hodina namáčania je minimum, inak sa budú príliš dlho variť. Vodu z nich však potom zlejte a použite na varenie čistú.

Ako uvariť krúpy do jeliť?

Krúpy varíme s vodou v pomere 1:3. Ak boli predtým namáčané, postačí im aj 30 min. varenie. Pokiaľ neboli, varte ich minimálne 1 hodinu.

Ako dlho sa varia jačmenné krúpy?

Doba varenia záleží na tom, aké mäkké ich chcete mať a na ich veľkosti. Malé krúpy postačí variť približne 25 až 30 minút. Najlepšie je každú chvíľu ich ochutnávať a sledovať ich stav.

Ako uvariť krúpy, aby nenadúvali?

Nadúvaniu predídeme tým, že krúpy na dlhšiu dobu namočíme pred varením. Nepoužívame vodu, v ktorej sa krúpy namáčali. Pridať môžeme rôzne korenie proti nadúvaniu, výborné sú majorán, rasca či saturejka.

Ako rýchlo uvariť krúpy?

Ak chcete krúpy uvariť rýchlo, musíte ich namočiť na celú noc do vody. To je jediný spôsob, ako ich následné varenie urýchliť.

Do čoho sa používajú krúpy

Keď sa povie krúpy, asi každého ako prvé napadne krúpová polievka s údeným mäsom. Okrem nej si z krúpov tiež môžete pripraviť:

  • krúpové placky,
  • karbonátky,
  • krúpová kaša,
  • nátierka z krúpov,
  • príloha – krúpy sa hodia ako príloha k mäsu aj k zelenine.

Zdravým tipom je aj šalát – výborným zdrojom živín je zeleninový šalát, ku ktorému pridáte krúpy, posypete jarnou cibuľkou a zelenou vňaťou, dochutíte obľúbenými koreninami a pridáte dresing (vynikajúcim spôsobom chutí šalát s cesnakovým dresingom).

Recept na krkonošského hubového Kuba

Krúpový Kubo (čierny Kubo), častokrát prezývaný krkonošský, je českým tradičným pokrmom, v mnohých rodinách pripravovaným aj na Vianoce. Ide o lacné a nenáročné jedlo. Ako tento recept z jačmenných krúpov pripraviť?

recepty z jačmenných krúpov
Zdroj obrázku: Daniel Bouda / Shutterstock.com

Suroviny

  • 500 g krúpov,
  • 50 g sušených húb,
  • 2 cibuľa,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 120 g bravčovej masti,
  • soľ, korenie, majorán.

Pozor: Z pol kila suchých krúpov dostaneme po uvarení asi 1,5 kg uvarených krupov. Pokiaľ je to pre vás veľké množstvo, mieru si upravte podľa seba.

Postup prípravy

  1. Huby aj krúpy prepláchneme a necháme cez noc namočené vo vode, každé v zvlášť miske.
  2. Druhý deň uvaríme krúpy v čistej vode. Varíme asi 30 minút.
  3. Dáme uvariť huby, varíme ich v rovnakej vode, v ktorej sa namáčali, aby sme neprišli o výraznú hubovú chuť. Povaríme asi 5-7 minút.
  4. Huby precedíme a vodu z nich si odložíme. Môžete ich nakrájať na menšie kúsky.
  5. Na masti opražíme cibuľu, pridáme huby, vodu, v ktorej sa varili a posypeme rascou. Zamiešame a odstavíme.
  6. Krúpy tesne pred dovarením scedíme, trochu vody si odložíme. K ocedeným pridáme soľ, korenie, majorán, prelisovaný cesnak. Pridaná voda nám pomôže, aby krúpy úplne zmäkli.
  7. Zmes dáme na pekáč alebo do zapekacej misy a vložíme do rúry. Pečieme nezakryté pri teplote 200 stupňov, kým nebude zmes červená.
  8. Pekáč nemusíte pred pečením vymastiť, pretože voda v krúpoch a tiež aj cibuľka, ktorá sa restovala na masti zostanú dosť mastné.

Patria krúpy aj k vašej obľúbenej suroviny v kuchyni alebo vo vašom jedálničku chýbajú? Krúpy sú nesmierne zdravé, preto určite vyskúšajte niekoľko receptov z krupov.

Tipy, ako uvariť jačmenné krúpy  sa raz za čas hodí v kuchyni každému, kto si nie je istý, ako krúpy uvariť. Využite naše  osvedčené tipy, ako dlho variť krúpy a pripravte si ich na taký spôsob, aký máte najradšej.

Zdroje: true-north-kitchen.com, healthline.com, health.harvard.edu