Kuskus je zdravé a chutné jedlo, ktoré si môžete pripraviť na viacero spôsobov. Kuskus recepty sú obľúbené na sladko aj na slano, napríklad s tuniakom. Vyskúšajte obľúbené recepty.
Čo je kuskus
Kuskus je pokrm vyrobený z krupice pšenice, jačmeňa alebo prosa, sparený do malých krupicových guličiek. V mnohých krajinách je veľmi obľúbenou prílohou k hlavnému jedlu, avšak výborná je aj jeho sladká či šalátová verzia. Kuskus môžeme zaradiť do diétnej stravy – obsahuje mnoho vitamínov, železo a vápnik.
Existuje niekoľko druhov, napríklad:
- celozrnný kuskus,
- kuskus perlový.
Je kuskus cestovina?
Áno, jedná sa o cestovinu, hoci jeho príprava môže byť podobná strukovinám.
Ako uvariť kuskus
Existuje viac spôsobov, ako pripraviť kuskus, ideálny postup varenie je však nasledovný:
- Potrebné množstvo kuskusu dajte do misky.
- Zalejte ho celý vriacou vodou (môžete aj s maslom) a misku prikryte potravinárskou fóliou.
- Kuskus by mal absorbovať vodu do 7-10 minút a následne s ním môžete ďalej pracovať.
Recepty z kuskusu
Keď už vieme ako sa varí kuskus, môžeme sa pustiť do základných receptov.
Kuskus na sladko
Čím iným začať deň ako vynikajúcim sladkým a výživným pokrmom. Recept na kuskus na sladko je skvelou alternatívou ovsenej kaše.
Suroviny
- 2 hrnčeky mlieka,
- 2 lyžice medu,
- 3 lyžičky mletej škorice,
- 2 hrnčeky kuskusu,
- 1/3 hrnčeka sušených marhúľ,
- 1/3 hrnčeka sušených hrozienok,
- ½ hrnčeka mandlí.
Postup prípravy
- Do hrnca nalejte mlieko, pridajte med a škoricu – a priveďte do varu. Potom vmiešajte kuskus, plameň vypnite, zakryte pokrievkou a nechajte stáť asi 5 minút.
- Nakoniec vmiešajte sušené ovocie a mandle.
Kuskus so zeleninou
Máte radi ľahké a pritom výživné jedlá? Tento kuskus so zeleninou určite poteší ako vaše oči, tak aj váš žalúdok. Pripravte si zeleninový kuskus so sušenými paradajkami, pekanovými orechmi a hubami.
Suroviny
- 2/3 hrnčeka pekanových orechov,
- 1 ½ hrnčeka čerstvých húb,
- 1 cibuľu,
- 1 lyžicu cesnaku,
- 3 lyžičky masla,
- 1 ¼ šálky vody
- 180 gramov kuskusu,
- 1 pohár sušených paradajok,
- parmezán podľa chuti,
- soľ, korenie,
- na ozdobenie – uhorka, červená paprika, mandle.
Postup prípravy
- Pekanové orechy naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.
- Tú zapnite na 170 stupňov a orechy 20-30 minút v rúre opražte.
- V hlbokej panvici rozpustite na strednom plameni 1 lyžicu masla, pridajte nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a huby.
- Restujte 5-7 minút (do doby, kým suroviny nezmäknú) a potom dajte bokom.
- V hrnci rozpustite dve lyžičky masla, do ktorého nalejte vodu a priveďte do varu.
- Do sklenenej misy nasypte kuskus, ktorý zalejte horúcou vodou s maslom.
- Misu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 7-10 minút odstáť (kým kuskus absorbuje všetku vodu).
- Do hotového kuskusu vmiešajte pekanové orechy, hubovú zmes, sušené paradajky a parmezán. Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s nakrájanou uhorkou, červenou paprikou a plátkami mandlí.
Kuskus s tuniakom
Ak ste vyznávači zdravého stravovania, kuskus s tuniakom je ideálny pokrm ako na obed, tak na večeru. Nebojte sa prípravy kuskusu, tá je veľmi jednoduchá.
Suroviny
- 1 plechovku fazule,
- 250 gramov paradajok,
- stopkový zeler,
- 1/3 hrnčeka červenej cibule a niekoľko plátkov cibule na ozdobu,
- 1/4 hrnčeka pažítky,
- 1/4 šálky nasekaných listov čerstvej petržlenovej vňate,
- 1 ½ lyžice kapary,
- 2 plechovky kvalitného tuniaka v olivovom oleji,
- 1 lyžičku sladkej papriky,
- mletá rasca, soľ, korenie,
- 1 lyžičku bieleho octu,
- 1 lyžičku citrónovej šťavy,
- ¼ hrnčeka extra panenského olivového oleja,
- 2 vajcia namäkko,
- 250 gramov kuskusu.
Postup prípravy
- Do veľkej misy dajte fazuľu (nasypte do sitka a prepláchnite), paradajky prekrojené na polovice, cibuľu, pažítku, petržlen, zeler a kapary.
- Tuniaka z plechovky vytiahnite, prekrojte na menšie kúsky a vložte k fazuľovej zmesi. Pridajte soľ, korenie, sladkú papriku, mletú rascu, ocot, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Všetko jemne premiešajte a nechajte chvíľu stáť, aby sa premiešala kombinácia chutí.
- Medzitým si pripravte kuskus, ktorý zalejete horúcou vodou a necháte stáť asi 7 minút.
- Akonáhle máte hotovo, môžete servírovať – kuskus dajte na tanier a naň pripravenú fazuľovú zmes s tuniakom.
- Nakoniec dozdobte bylinkami, prekrojenými vajcami a cibuľou.
Už ste kuskus niekedy pripravovali alebo o ňom počujete prvýkrát? Veríme, že sme pre vás vybrali tie najchutnejšie jedlá, ktoré si zamilujete. Obľúbená je aj verzia kuskus s kuracím mäsom.
Ďalšie obľúbené recepty