Snáď najobľúbenejším horúcim nápojom sveta je káva. Najzákladnejším druhom vedľa latté a cappuccina je malé, ale veľmi lahodné espresso. Pripravte si to najlepšie pre vaše chuťové bunky a zistite, ako pripraviť dokonalé espresso.
Záleží na výbere kávy
Pokiaľ sa už nejaký čas pohybujete vo svete kávy, potom dobre viete, že existuje na trhu mnoho druhov zrnkovej kávy. Niekto má rád kávu s väčším podielom kyslosti, iný zase miluje horkú kávu. Preto je základom pre chutné espresso vybrať takú, ktorá vám jednoducho chutí.
Ak máte svoj obľúbený druh zrnkovej kávy, na prípravu lahodného espressa budete ešte potrebovať kvalitný mlynček na kávu, s ktorým si môžete nastaviť určitý stupeň hrubosti mletia. Okrem mlynčeka bude potrebný samozrejme pákový kávovar. A nakoniec budete potrebovať veľa času na experimenty, pretože sa vám pravdepodobne hneď na prvýkrát úžasné espresso nepodarí.
Ako vyzerá espresso?
Obľúbený druh kávy sa väčšinou pripravuje až z 30 gramov kávy spolu s vodou s teplotou 95 °C. Počas cca 40 sekúnd pôsobí tlak až 10 barov pri príprave nápoja. Často sa rieši aj veľkosť espressa. V kaviarňach môžete naraziť na:
- ristretto – najmenšie espresso, voda max. 20 ml a káva 7 gramov,
- espresso – normálna bežná veľkosť, voda 20 – 30 ml a káva 7 gramov,
- lungo – väčšie espresso, voda max. 80 ml a káva 7 gramov,
- doppio – dvojité espresso, voda max. 50 ml a káva 14 gramov,
- Americano – voda 40 – 80 ml, káva 7 gramov a extra prídavok vody, ktorá sa dolieva až po urobení espressa (20 – 60 ml).
Príprava espressa v pár krokoch
- Nameľte svoju obľúbenú kávu a natlačte ju rovnomerne do páky kávovaru. Na natlačenie môžete použiť aj rôzne pomôcky, ktoré udusia kávu a rovnomerne ju rozmiestnia po celej páke bez hrudiek a nerovností.
- Doba extrakcie, kedy preteká kávou voda a v šálke vám vzniká prvé espresso, by mala byť v rozmedzí 20-30 sekúnd.
- Výsledná hmotnosť dvojitého espressa by sa mala pohybovať okolo 30-45 gramov.
Pokiaľ sa vám zdá výsledné espresso príliš kyslé, potom káva neprebehla dostatočnou extrakciou. Zvýšte túto dobu alebo pridajte viac kávy.
Ak sa vám espresso zdá suché a horké, naopak ste to s extrakciou prehnali. V takom prípade znížte dávku kávy alebo dobu extrakcie – to znamená aj zmenšenie podielu vody.
Ak chcete espresso s mliekom odporúčame si ho napeniť. Bude vyzerať ešte príťažlivejšie. Stačí vám nato aj malý napeňovač mlieka na AAA batérie a pripravíte si ho behom niekoľkých sekúnd. Ideálne je zvoliť mlieko s označením barista, pomocou ktorého dosiahnete ideálnu hustotu.
Zladenie všetkých týchto krokov vyžaduje určitý cvik a tiež trpezlivosť, čoskoro však na nastavenie najlepšej chuti určite prídete.
Chuť kávy je ovplyvnená silou espressa
Milovníci kávy si často myslia, že sila espressa ovplyvňuje obsah kofeínu v šálke. To však nie je úplne pravda. Pokiaľ sa hráte so silou kávy, potom je nutné riadiť sa vlastnými chuťovými bunkami, nedá sa povedať, že všetkým chutí rovnaká intenzita kávy.
Tipy pre správnu prípravu espressa
- Páku určite pred každým použitím kvalitne umyjete. Po umytí ju ale nezabudnite tiež dôkladne vysušiť, aby sa na ňu káva nelepila. Potom už môžete klasicky namletú kávu rovnomerne rozprestrieť.
- Na stlačenie kávy do páky použite tamper. Vďaka nemu dobre stlačíte všetku kávu do páky a bude rovnomerne rozprestretá po celej ploche. Dôležité je, aby v mletej káve nebola žiadna hrudka, tá by totiž spôsobila nerovnomernosť pri pretekaní vody, čo ovplyvní výslednú chuť espressa.
Veľký vplyv na výslednú kávu môže mať kávovar
Ak ste podľahli kráse prípravy lahodnej kávy, potom určite vyberáte aj nový kávovar. Pre začiatočníkov sa neodporúča vyberať hneď medzi profesionálnymi pákovými kávovarmi, dajte svojmu učeniu čas a na prvé mesiace skúšania a experimentov vyberte jeden zo základných kávovarov s pákou. Ten vám vystačí na prípravu dobrého espressa, a navyše sa nemusíte báť, že kávovar svojimi prvými krokmi a nastavením zničíte.
Pri zaobstaraní drahého a kvalitného kávovaru s pákou vás tiež môže po čase mrzieť investícia. Je totiž možné, že vás táto starostlivá príprava kávy nebude baviť – a radšej si zaobstaráte automatický kávovar.
Pokiaľ sa pustíte do experimentovania pri príprave kávy, určite sa z takého rituálu stane váš koníček. Výsledkom potom bude skvelá odmena v podobe toho najlepšieho espressa.
Tip: Odporúčame špičkové kávovary Miele.
Ďalšie obľúbené články