Sušenie byliniek nemusí byť príliš zložité. Poradíme vám, aké bylinky sú vhodné na sušenie a ako ich zbierať. Ako správne sušiť bylinky v zväzkoch, v rúre alebo v sušičke?
Aké bylinky zbierať na sušenie
Nemusíte byť žiadnymi skúsenými bylinkármi, aby ste vedeli, že harmančekový čaj je výborný na trávenie a s navodeným spánku vám pomôže medovka. Výborným korením do kuchyne na sušenie sú zase napríklad bazalka, rozmarín, majorán, tymian alebo ligurček. Ďalší zoznam byliniek, ktoré môžete sušiť:
- harmanček,
- skorocel,
- žihľava,
- levanduľa,
- mäta prieporná,
- medovka,
- púpava,
- pľúcnik,
- repík lekársky,
- sedmokrásky,
- šalvia a ďalšie.
Ak máte svoju vlastnú záhradku, možno ste sa do pestovania spomínaných rastlín pustili. Nie je nad to, keď si človek vyrobí korenie sám. Aspoň vie, čo do neho dáva a kde bylinky rástli. Sušenie bylín je niekedy hotová veda. Je potrebné dodržať správnu teplotu a vybrať vhodné miesto na sušenie. Miestnosť v ktorej budete sušiť bylinky môžete vhodne regulovať napríklad pomocou tienenia, vhodné sú pevné vonkajšie žalúzie, rolety a iné.
Ako na sušenie bylín
Bylinky určené na sušenie vyberáme zásadne zdravé, bez poškodenia škodcami. Suché listy a stopky musíte odstrániť. Aby ste zbavili rastliny nežiaducich nečistôt, treba aby ste drobný hmyz oklepali. Aj preto je vhodné bylinky žať vtedy, keď je sucho a pôda nie je rozmáčaná. Ak máte potrebu bylinky prepláchnuť studenou vodou, mali by ste ich potom dobre usušiť, najlepšie papierovou utierkou alebo obrúskom. Vlhkosť totiž zvyšujem riziko vzniku plesní.
Sušenie byliniek v zväzku
Viete, ako to vyzeralo v minulosti u babky korenárky? V zväzkoch mala zviazané jednotlivé bylinky po piatich šiestich stonkách so súkvetím, ktoré sušila na vzduchu. Je to najstarší spôsob, stále však používaný, pretože prináša veľmi dobré výsledky. Chce to ale nájsť priestor, kde nie je vysoká vzdušná vlhkosť, aby byliny neplesniveli. Prípadne ich umiestniť tam, kde je dobré prúdenie vzduchu. Alternatívou takéhoto prírodného sušenia je sušenie na slnku na sieti.
Tiež huby, respektíve pravé hríbiky, je možné sušiť na čerstvom vzduchu. Očistené klobúky a nôžky sa nakrájajú na tenké plátky a navlečú na niť. Tá sa potom zavesí do priestoru.
Sušenie byliniek v rúre
Rýchlou metódou ako nechať bylinky uschnúť je sušenie v rúre. Tu však treba dávať pozor, aby ste to so sušením neprehnali a bylinky nespálili. Ako sušiť bylinky v rúre?
- Čerstvo nazbierané bylinky uložte na plech, ideálny na papier na pečenie, a vložte do rúry.
- Rúru zapnite na približne 50 stupňov celzia a dvierka nechajte pootvorené. Teplota vo vnútri rúry by mala byť do cca 35 stupňov celzia.
- Bylinky občas na plechu otočte. Keď budú bylinky jemné a budú sa lámať, mali by byť správne usušené.
Sušenie byliniek v sušičke
Na sušenie bylín i húb je možné využiť aj moderných pomocníkov v kuchyni. Tentokrát by sme siahli po sušičke byliniek. Nikdy by sme nemali kombinovať sušenie bylín súčasne s ovocím, pretože by do seba navzájom natiahli vôňu, čo nie je práve žiaduce.
V čom skladovať usušené bylinky?
Akonáhle máme byliny usušené, treba ich vhodne uložiť. Ako skladovať sušené bylinky? Využite uzatvárateľné nádoby na sušené bylinky – napríklad od zavarenín v sklenených nádobách, ale je možné využiť aj plastové. Dobre uložené bylinky vydržia cca dva roky, potom strácajú na chuti. Aj keď predtým sa využívali aj látkové vrecká na sušené bylinky, nie sú na uskladnenie bylín a húb príliš vhodné. Látka do seba môže nasať vzdušnú vlhkosť a došlo by k vzniku plesní.
Tipy na sušenie vybraných druhov byliniek
Mäta prieporná – mätu radšej sušte pomalšie, neodporúčame sušiť ju v rúre.
Medovka – má radšej rýchlejšie sušenie, zvoľte teda skôr sušenie v sušičke alebo v rúre.
Levanduľa – má radšej pomalšie sušenie, sušenie levandule odporúčame v zväzku.
Zdroj: thespruceeats.com, allrecipes.com, herbcottage.com