Strava hrá kľúčovú úlohu pri dosahovaní vyrysovanej postavy a znižovaní telesného tuku. Nie nadarmo sa teda hovorí, že „brucho sa robí v kuchyni”. Môžete stráviť hodiny cvičením v posilňovni, no ak bude váš príjem kalórií vysoký, brušné svaly budú zakryté vrstvou tuku a vytúžené výsledky neuvidíte. Začnite preto od vašej kuchyne a zmeňte ju na chrám zdravého stravovania!
Zíde z očí, zíde z mysle
Ľudská myseľ je do veľkej miery ovplyvniteľná vizuálnymi podnetmi. Ak sa teda nachádzate v prostredí, kde sú nezdravé jedlá viditeľné a ľahko dostupné, napríklad vyložené na kuchynskej linke, pravdepodobnosť, že po nich siahnete, je výrazne vyššia. Sladkosti a iné nezdravé pochutiny by ste preto mali skryť do kuchynskej skrinky alebo špajzy, aby neboli na očiach. Vyhnete sa tak impulzívnemu maškrteniu. Namiesto nich môžete na pult vyložiť misku s ovocím alebo orieškami, ktoré sú lepšou voľbou.
Reorganizácia a revízia špajzy či chladničky
Umiestnenie zdravých potravín priamo do úrovne očí zvyšuje pravdepodobnosť, že si ich vyberiete (podobné praktiky používajú aj obchodníci). Potraviny ako chudé mäso, zeleninu, vajcia, nízkotučné mliečne výrobky a iné, ktoré idú ruka v ruke s vyváženým jedálničkom, preto skladujte v špajze a chladničke na policiach vo výške očí.
Okrem toho by ste si mali vyhradiť aj čas na revíziu potravín. Tých nezdravých sa môžete úplne zbaviť a namiesto nich doplniť zdravé suroviny, napríklad quinou, kuskus, celozrnné cestoviny, konzervované strukoviny (rýchly prísun bielkovín a vlákniny) a podobne. Pre lepšiu prehľadnosť ich skladujte v transparentných dózach na potraviny.
Nemáte čas na prípravu zdravých jedál? Nezmysel!
Nezdravé návyky často odôvodňujeme nedostatkom času. Prídeme z práce a sme unavení, nemáme čas nakúpiť si čerstvú zeleninu či ovocie, vymýšľať zdravé recepty, a tak podobne. Radšej si preto objednáme nezdravú pizzu alebo pripravíme polotovar. Ak je práve toto skutočnou prekážkou, ktorá vás odrádza od zdravého varenia, predpripravte si jedlo vopred, napríklad počas víkendu.
Zeleninu si pokojne môžete očistiť, nakrájať či zmraziť. Následne ju už pripravenú len rýchlo pridáte do šalátov, polievok, omáčok či ako prílohu. Vopred pripravené jedlá alebo suroviny môžete navyše rozdeliť na jednotlivé porcie, čo vám pomôže vyhnúť sa prejedaniu.
Dbajte na veľkosť používaného riadu
Vedeli ste, že veľkosť riadu, ktorý používame, má nepriamo vplyv na to, koľko jedla skonzumujeme? Ide o takzvanú ilúziu plného taniera – keď si jedlo naložíme na veľký tanier, porcia vyzerá byť menšia, a tak máme tendenciu si naložiť viac, aby sme tanier vyplnili. Ak však siahnete po menšom tanieri či miske, opticky budú vyzerať plnšie aj pri menšej porcii.
Možno nemáte vplyv na zloženie jedál, ktoré si objednáte v reštaurácii alebo kúpite v obchode, avšak to, čo jete doma, je plne vo vašich rukách. Navyše, reorganizácia kuchyne môže zohrávať dôležitú úlohu pri podpore zdravého stravovania a pomôcť vám dosiahnuť vaše ciele.
Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk