PR články

Espresso a jeho obmeny. Vyznáte sa v kávových nápojoch? 

Espresso a jeho obmeny. Vyznáte sa v kávových nápojoch? 

Espresso je alfou a omegou každého kávového nadšenca, je totiž základom ďalších kávových nápojov. V ponuke kaviarní nájdete Ristretto, Doppio a mnohé ďalšie. Neurobte si kaviarňové faux pas – viete, čo si objednávate?

Espresso ako základ 

Espresso je intenzívny extrakt z kávových zŕn. Bežne sa na jeho prípravu používa 7 až 9 gramov jemne mletých kávových zŕn a objem hotového nápoja je okolo 25 až 30 ml. Znakom dobre pripraveného espressa je crema – hustá a krémová kávová pena. Farba espressa by mala byť tmavohnedá, nie čierna, pričom chuť sa líši v závislosti od druhu kávy. 

Tip: Vyskúšajte napríklad kvalitnú kávu od slovenskej pražiarne ReadyAfter.sk

Ristretto

Ristretto je v porovnaní s espressom intenzívnejšie a koncentrovanejšie, častokrát s väčším dôrazom na horkosť a zemité tóny. Obsahuje menej vody, tzn. cca 20 ml. Dĺžka extrakcie je kratšia ako pri espresse. 

Lungo 

Ďalšou obmenou je espresso lungo, tzv. predĺžené espresso. Základným poznatkom je, že gramáž kávových zŕn zostáva rovnaká, objem vody sa však zdvojnásobí – do espressa sa doleje horúca voda v pomere 1:1, teda do 30 ml šálky sa pridá ešte dodatočných 30 ml vody. 

Tradičnejším spôsobom, ktorý sa však veľmi nepoužíva, je pomletie kávových zrń na hrubšie, čím cez ne voda pretečie za rovnaký čas rýchlejšie, a tak dostanete väčší objem výsledného nápoja. 

Americano

Nemýľte si lungo a americano! Mnoho ľudí ich považuje za synonymá, no nie je to tak. V oboch prípadoch ide o predĺžené espresso, no zatiaľ čo lungo má objem cca 60 ml, americano je vodou riedené až v pomere 1:5, teda výsledný nápoj má cca 150 ml. Pravý kávičkár nad týmto počinom zvyčajne len krúti hlavou a hovorí o znehodnotení kávy. 

Doppio

Ak vám klasické espresso nestačí a túžite po väčšej dávke kofeínu a intenzívnejšej chuti, zvoľte doppio. Ide o dvojité espresso, kde na 30 ml nápoja pripadá dvojnásobné množstvo mletej kávy, cca 14 gramov. 

Macchiato 

Espresso macchiato je doplnené malým množstvom mliečnej peny na povrchu. Tento kávový nápoj tak má vďaka mlieku o niečo krémovejšiu, jemnejšiu a sladšiu chuť. Ide v podstate o kompromis medzi cappuccinom a základným espressom. 

Zdroj foto: vlastné / ReadyAfter.sk