PR články

Bežecké pásy vám pomôžu schudnúť. Takto ich využijete naplno

Bežecké pásy vám pomôžu schudnúť. Takto ich využijete naplno

Chcete schudnúť a udržať si vysnívanú hmotnosť? Bežecké pásy vám môžu pomôcť dosiahnuť váš cieľ, ak sa budete pravidelne venovať cvičeniu a budete si strážiť svoj kalorický príjem a výdaj. Ako cvičiť na bežeckom páse čo najefektívnejšie?

Vyberte si taký bežecký pás, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám

Ak ešte nemáte doma bežecký pás, nie je nič ľahšie ako si jeden zaobstarať. Na výber máte množstvo modelov od tých jednoduchších pre nenáročných občasných používateľov, cez strednú triedu až po pokročilé stroje pre tých najnáročnejších. Kvalitné bežecké pásy za výhodné ceny nájdete tu: https://hop-sport.sk/bezecke-pasy/ 

Výber vhodného modelu podriaďte tomu, kto a ako často na bežeckom páse bude trénovať. Je to najmä kvôli nosnosti, takže vždy vyberajte podľa najťažšieho cvičenca a nechajte si ešte aj rezervu navyše. O tom, ako sa vám na bežeckom páse bude cvičiť, rozhodujú aj parametre ako odpruženie bežeckej plochy, rozmery plochy – čím sú väčšie, tým pohodlnejšie bude cvičenie. Ďalej je to aj výkon, ktorý má vplyv na maximálnu rýchlosť pásu a ďalšie faktory, v neposlednej rade aj váš rozpočet.

Dôraz na správnu techniku

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek model, základom úspechu je zahriať si ešte pred tréningom svaly a pripraviť ich na záťaž. Odborníci neodporúčajú behať naboso, ale v pohodlnej športovej obuvi.

Pri behu na bežiacom páse majte na pamäti, že sa neposúvate dopredu ako pri klasickom behu, ale pás vaše nohy posúva dozadu. Nebežte príliš nalepení na monitor, ale ani priveľmi vzadu a nenaťahujte krok. Držte sa v stabilnej polohe, sústreďte sa na správne došľapovanie prednou alebo strednou časťou chodidla.

Na bežeckom páse môžete vykonávať rôzne druhy tréningov. Najčastejšie ide o intervalový tréning, ktorý je veľmi efektívny, no aj náročný. Už z názvu je jasné, že pri ňom striedate fázy intenzívneho behu s pomalšími fázami. Populárny je aj tempový beh, kedy jednoducho si zvolíte tempo obyčajne mierne vyššie ako klus a bežíte v rovnakom tempe bez zrýchľovania alebo spomaľovania počas vami určenej doby. Pre začiatočníkov je vhodné začať najskôr rýchlou chôdzou a postupne si vybudovať kondíciu.

Kedy zvýšiť sklon bežeckého pásu?

Na začiatok sa odporúča začať na rovnom bežeckom páse, kým si vybudujete kondíciu. Až potom sa môžete pustiť do stúpania. V začiatkoch netreba prekračovať troj- až štvorstupňové stúpanie a až po niekoľkých dňoch alebo týždňoch, záleží od vašich schopností, si pridajte viac. 

Pri cvičení v sklone máte do činenia s gravitáciou, ktorá vás ťahá dole, takže vaše svaly zadku a nôh musia prekonávať túto silu a pracovať intenzívnejšie. Zabrať dostane aj vaše srdce. Pri sklone 2 až 7 percent zvyšujete svoju srdcovú frekvenciu o takmer 10 percent v porovnaní s rovným povrchom.

V každom prípade platí, že by ste pri cvičení nemali lapať po dychu, zadýchanie síce prísť môže, no nemalo by byť príliš, vtedy radšej uberte. Náročnosť si treba pridávať postupne, nie naraz si naložiť veľa, nie je to efektívne a môže vás to aj demotivovať.

Zdroj foto: Leika production / Shutterstock.com