PR články

Grécko a Korfu: Miesto, kde sa oddych mení na gurmánsku dovolenku 

Grécko a Korfu: Miesto, kde sa oddych mení na gurmánsku dovolenku 

Keď sa povie Grécko, mnohým sa logicky vybavia antické chrámy, filozofia a mýtickí bohovia. Grécko je však oveľa viac než len bohatá knižná história. Je to prostredie plné nádhernej prírody, ktoré v kombinácii s celoročne vhodným počasím vytvára ideálne podmienky na nerušený relax. Prostredie však nie je jediná vec, od ktorého závisí naša spokojnosť na dovolenke. Jednou z podstatných vecí je aj strava, ktorá je práve tu, v Grécku, veľmi lahodná, chutná a najmä zdravá.

Ak hľadáte miesto na relax, kde sa bohatá história, nádherná príroda a fantastické jedlo spájajú do úžasnej kombinácie, Grécko a Korfu môžu byť pre vás a vaše rozmaznané chuťové poháriky ideálnymi destináciami. Olivovníky tu „šepkajú“ svoje staré príbehy, vôňa čerstvých rýb napĺňa okolitý vzduch a harmónia medzi prírodou a gastronómiou vaše vyprahnuté duše.

Ideálna voľba pre ľudí, ktorí si potrpia na kvalitnú stravu

Pokiaľ si na dovolenke potrpíte na kvalitnom stravovaní, slnečné Grécko a jeho ostrovy budú pre vás ako stvorené. Práve v tejto časti sveta sa kuchyňa premieňa na skutočné umenie. Čo je ale na nej také výnimočné? Na rozdiel od zložitých francúzskych techník či pálivých indických chutí, grécka kuchyňa sa opiera o jednoduchosť a kvalitu surovín

Pri príprave lahodných pokrmov sa tu kladie veľký dôraz na miestne suroviny, ovplyvnené nielen gréckymi, ale (vďaka vplyvu Benátok) aj talianskymi chuťami. Jedným z takýchto jedál, ktoré by ste mali určite ochutnať, je sofrito – dusené hovädzie mäso na cesnaku a víne, ktoré sa podáva s jemnou ryžou alebo zemiakmi. Určite ale nevynechajte ani degustáciu luxusných čerstvých morských plodov, ktoré si doslova zamilujete. 

Podľa vedcov aj lekárov je stredomorská strava, ktorá obsahuje množstvo čerstvej zeleniny, olivového oleja a rýb, jednou z najzdravších na svete. Dokonca môže znižovať riziko srdcových ochorení až o 30 %, takže, prečo počas nádhernej dovolenky v Grécku nevyužiť aj tento benefit.

Krajina s bohatým zdrojom základu všetkých lahodných pokrmov

Grécko a medzi turistami z celého sveta obľúbené Korfu je jedným z najzelenších a najzdravších miest na svete. Vďaka miernej klíme a častým dažďom na jar a jeseň tu nájdete neuveriteľné množstvo olivovníkov, citrusových sadov a cyprusov. Pre milovníkov prírody je to doslova raj na Zemi. Pohľad na krajinu, ktorá je posiata vinicami a olivovými hájmi, je skutočne dychberúci. 

Miestni obyvatelia dokonca tvrdia, že na Korfu rastie viac ako 4 milióny olivovníkov, čo robí z olivového oleja základ všetkých miestnych pokrmov. Používajú ho takmer všade, nie je preto náhoda, že sa nazýva aj ako „tekuté zlato“.

Zaujímavé tiež je, že najmä extra panenský olivový olej je považovaný za veľmi zdravý, pretože obsahuje mononenasýtené tuky a množstvo antioxidantov so svojimi protizápalovými zlúčeninami a účinkami. Jeho pravidelnou konzumáciou si môže človek dopomôcť k zníženiu hladiny zlého cholesterolu, zlepšeniu zdravia srdca a trávenia. 

Môže tiež prispievať k väčšiemu pocitu sýtosti, takže nebudete mať taký problém s kontrolou hmotnosti. Je významnou súčasťou zdravej morskej stravy a výživy miestnych obyvateľov, vďaka čomu sa radia tieto časti Zeme k tým, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku.

Pocit šťastia a spokojnosti ako bonus

Korfu a Grécko vo všeobecnosti nie sú len o jedle a prírode. Je to miesto, kde sa história a kultúra stretávajú s moderným luxusom. Starobylé mestá, ako hlavné mesto Kerkyra, sú plné úzkych uličiek, kamenných budov a benátskej architektúry. Chvíle strávené v miestnych tavernách, kde vás obslúži hostiteľ s neustálym úsmevom na tvári, sú nezabudnuteľné.

Už dávno je nielen vedou, ale aj praxou predsa potvrdené, že dovolenka v príjemnom prostredí zvyšuje pocit šťastia a spokojnosti, najmä ak si doprajeme oddych ďaleko od bežných stresorov. A práve grécke ostrovy majú na vytvorenie takejto atmosféry tie najväčšie predpoklady. Veď, čo môže byť lepšie, než si po dlhom dni plnom objavovania nádherných skvostov okolia dopriať pohár miestneho vína alebo tzatziki s čerstvými olivami?

Pobyt v peknej prírode môže navyše výrazne zlepšiť vaše duševné zdravie, pretože takéto prostredie podľa odborníkov znižuje riziko depresie a úzkosti. Tak prečo nevyužiť ten dokonalý mix, ktorý vám Grécko a Korfu cez TipTravel.sk ponúka?

Zdroj obrázka: etraveler / stock.adobe.com