PR články

Správne skladovanie potravín: Ako predísť „neželaným návštevníkom“ na tanieri

Správne skladovanie potravín: Ako predísť „neželaným návštevníkom“ na tanieri

Príprava a konzumácia jedál vplýva na náš život viac ako si myslíme. Veľmi často ale zabúdame na to, že pod náš celkový zdravotný stav, zvodné krivky a náladu sa podpisuje aj spracovanie potravín, presnejšie ich správne skladovanie. To nevhodné môže byť pozvánkou na párty pre baktérie a plesne, ktoré vám v tom lepšom prípade pokazia žalúdok a celý deň, v tom horšom prinútia zvážiť návštevu lekára.

S trochou dôvtipu, rozumu, dobrými radami a postupným návykom na ne je pritom možné náš domov premeniť na pevnosť, v ktorom si salmonela, listerióza či iné podobné ochorenia ani len neškrtnú. Ako na to?

Chladnička ako najlepší majster chladu a poriadku

Chladnička nie je len miesto, kde odkladáme mlieko, aby sa nepokazilo. Správne usporiadané potraviny v tejto univerzálnej „skrinke“ môžu predĺžiť životnosť jedla a predísť jeho krížovej kontaminácii. Ako? Odpoveďou je správne využitie jej jednotlivých zón.

Spodné police sú vhodné pre surové mäso a ryby, ktoré by tu mali byť vždy umiestnené iba v uzatvorených nádobách alebo vreckách, aby tekutiny z nich neskončili na šaláte. Horné časti sú zasa vhodné na hotové jedlá a zvyšky, ktoré si sem odložíte na neskôr. Teplota je tu najstabilnejšia a potraviny dobre chránené pred nebezpečnými a nechcenými „šťavami“ z nižších poschodí. 

Najteplejším miestom v chladničke sú dvierka, preto sem umiestňujte mlieko, džúsy, omáčky, vajíčka alebo koreniny. Teda veci, ktoré potrebujete mať po ruke a nevyžadujú si zároveň na zachovanie svojej čerstvosti a chute veľmi nízke teploty.

Na zeleninu a ovocie býva v chladničke vyčlenená najspodnejšia zásuvka. Ani tu ale nemôžete všetko len tak „nahádzať“, pretože niektoré druhy uvoľňujú etylén, ktorý môže podporovať zrenie aj kazenie ostatných druhov.

Mraznička so silou mrazu na vašej strane

Ešte lepším spojencom v boji proti rýchlemu kazeniu potravín je mraznička. Ale aj tá má svoje pravidlá. Takmer všetky veci v nej by mali byť dobre zabalené a označené! Dôvod je logický. Všetky veci v mrazničke, ktoré nemajú obal, sú vystavené mrazivému vzduchu, ktorý vedie k tzv. „spáleniu“, čo nie je nebezpečné, ale ani chutné a vždy prospešné. Obalom sa navyše môžete vyhnúť aj dehydratácii potravín a ich prípadnej kontaminácii.

Pre lepší prehľad je vhodné tiež každú surovinu označiť, ideálne aj dátumom. Pokiaľ ide o rozloženie, stredná a spodná časť mraziaceho boxu je vhodná na skladovanie mäsa, rýb, zmrzliny a polotovarov, pričom treba zvážiť vzájomné umiestnenie, aby jednotlivé položky neprevzali cudzie vône. V hornej časti by mali byť veci, ktoré často používate, pretože teplota je tu o niečo vyššia. Teplé pokrmy môžu spôsobiť preťaženie chladenia a mrazenia, ako aj spomalenie tohto procesu, preto ich umiestňujte do týchto zariadení až po určitom čase.

Kovové regály ako jednoduchý sklad pre suché potraviny

Nie všetky potraviny a polotovary je vhodné skladovať v chladničke a mrazničke. Okrem paradajok, v komore na pevnom kovovom regáli od Majster Regál vydrží aj múka, cestoviny, olej alebo ocot. Ale pozor, aj suché potraviny môžu byť rajom pre škodcov, ako sú mole a iné invazívne druhy hmyzu. 

Pokiaľ si preto do zásoby kupujete väčšie množstvá ryže, múky, olejov alebo iných podobných potravín a polotovarov, neskladujte ich dlhodobo v tenkom obale, ale umiestnite do vzduchotesných nádob. 

Mole a vlhkosť sú totiž ako „potravinoví ninjovia“, ktorí nenápadne, ale efektívne zničia všetky vaše zásoby. Snažte sa tiež udržiavať veci v komore v suchu. Kovové regály sú na to ideálne, pretože sú pevné a z odolných materiálov. Navyše máte v otvorených policiach o všetkom prehľad, pričom si tieto špeciálne úložné systémy bez problémov poradia aj s väčším náporom zásob. 

Na záver nezabudnite, že poriadok a čistota sú polovicou zdravia. Snažte sa preto regály, poličky a zásuvky v chladničke, mrazničke, ale aj na regáloch pravidelne umývať. Aj staré škvrny a omrvinky môžu byť živnou pôdou pre mnohé nebezpečné baktérie, ktoré vám môžu pokaziť nielen chuť do jedla, ale aj žalúdok.