Málokto si vie steak alebo panenku predstaviť bez omáčky zo zeleného korenia. Jej chuť je nezameniteľná, táto omáčka totiž dodá pokrmu to pravé orechové. Ako ju máte najradšej?
Mnoho z nás sa jej príprave vyhýba, pritom pfeffer omáčka je veľmi jednoduchá. Stačí sa držať jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým sa vám vždy podarí. Pripravili sme pre vás hneď niekoľko tipov na omáčku zo zeleného korenia, ktorými určite ohromíte.
Základná omáčka zo zeleného korenia
Tento recept patrí k tým jednoduchým, takže rozhodne nemáte čo pokaziť. Navyše je veľmi chutná a rýchla.
Suroviny
- 1 polievkovú lyžicu nakladaného zeleného korenia,
- oriešok masla,
- 2 cl koňaku alebo brandy,
- 250 ml hovädzieho vývaru,
- 150 ml smotany.
Postup prípravy
- Maslo vložte na panvicu a nechajte rozpustiť. Potom pridajte nakladané zelené korenie, ktoré trochu roztlačte a premiešajte.
- Následne do panvice nalejte vami zvolený alkohol a nechajte ho odpariť.
- Pridajte vývar a varte asi 3 minúty. Omáčka by sa mala postupne sama zahustiť. Akonáhle uvidíte, že mení konzistenciu, prilejte smotanu a varte ešte do jej zhustnutia.
Pfeffer omáčka s tymiánom a červeným vínom
Omáčku zo zeleného korenia môžete využiť ako k hovädzím steakom, tak k bravčovej panenke. Ak máte radi zmes chutí a vôní byliniek a alkoholu, rozhodne odporúčame vyskúšať tento recept.
Suroviny
- 1 polievkovú lyžicu oleja,
- 1 strednú cibuľu alebo šalotku,
- 2 polievkové lyžice nakladaného zeleného korenia,
- 250 ml silného hovädzieho vývaru,
- 100 ml hustej smotany,
- 50 ml brandy alebo koňaku,
- 2 polievkové lyžice červeného vína,
- ½ čajovej lyžičky nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu,
- soľ, korenie – čerstvo mleté.
Postup prípravy
- Budete potrebovať panvicu s výpekom po pripravovaných steakoch.
- Panvicu rozohrejte, nalejte olej a nadrobno posekanú cibuľu. Restujte do doby, kým jemne zhnedne.
- Potom do panvice vlejte hovädzí vývar a priveďte do varu. Kúzlo tejto omáčky tkvie vo výpeku a opečených kúskoch po steaku, takže vareškou poriadne prejdite po dne panvy.
- Omáčka by sa mala čo najviac zredukovať, takže sa ju nebojte variť aj desať minút.
- Pridajte hustú smotanu, brandy, červené víno a zelené korenie. Varte do mierneho zhustnutia, asi 3 minúty.
- Nakoniec do pfeffer omáčky pridajte tymián a dochuťte soľou a korením podľa vašej chuti.
Odporúčame tiež: Omáčka zo zeleného korenia so smotanou aj bez nej
Rýchla omáčka z kampotského korenia
Ak nemáte času nazvyš, môžete k steaku vyskúšať aj omáčku z kampotského korenia, ktorá je skutočne rýchla.
Suroviny
- 350 ml smotany na šľahanie,
- 7 g kukuričného škrobu,
- 2 polievkové lyžice studenej vody,
- 2 polievkové lyžice masla,
- 2 čajové lyžičky kampotského korenia – mix čierneho, bieleho a červeného korenia,
- 1 čajovú lyžičku cukru,
- soľ.
Postup prípravy
- Do hrnca nalejeme smotanu, ku ktorej pridáme maslo, cukor a soľ.
- Mix korenia na hrubo pomelieme, ideálne v pomere 1:1:1.
- Potom odoberte 2 čajové lyžičky a pridajte do hrnca so smotanou.
- Keď privediete omáčku do varu, pridajte škrob rozmiešaný v studenej vode (studená voda zabráni hrudkám). Chvíľku povarte a môžete podávať.
Tipy, ako pripraviť dokonalú pfeffer omáčku
- Omáčka z korenia sa nezaobíde bez alkoholu, ktorý jej dodá neuveriteľnú hĺbku chuti. Klasiku pripravíte pomocou brandy alebo koňaku.
- Aby mala omáčka tú pravú chuť, pripravujte ju na panvici, na ktorej ste pripravili steaky. Práve výpek je tým pravým orechovým, čo doladí chuť k dokonalosti.
- Viete, ako spoznáte správnu hustotu omáčky? Stačí do nej ponoriť lyžicu. Pokiaľ omáčka rýchlo steká, je veľmi riedka, keď na lyžicu priľne, je hotová.
- Chcete, aby mala šmrnc a chutila čo najviac po korení? Tajomstvom sú čerstvé rozdrvené guličky korenia. Ak chcete chuť korenia potlačiť, využite nakladané zelené korenie.
Pripravujete si doma omáčku zo zeleného korenia? Aký je váš obľúbený a vychytaný recept?
Zdroj: seriouseats.com, recipetineats.com