Brokolica je obľúbeným druhom zeleniny, ktorý sa využíva ako na polievky, tak aj ako príloha, do zeleninových šalátov alebo sa pridáva do mnohých zapekaných jedál. Chcete ju zaradiť do svojho jedálnička? Vyskúšajte dva recepty na brokolicovú polievku.
Ak sa držíte zdravého životného štýlu tak zdravá brokolicová polievka je tou pravou voľbou medzi polievkami. Brokolica totiž obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ale aj dostatok vitamínu D, E, B a tiež kyselinu listovú, železo, selén, vápnik, horčík a ďalšie telu prospešné látky.
Brokolicová polievka so zemiakmi (bez smotany)
Suroviny
- brokolica,
- 1 kus cibule,
- 4 kusy zemiakov,
- soľ,
- mleté korenie,
- drvená rasca,
- olej,
- cesnak.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky.
- Brokolicu umyte a rozdeľte na ružičky.
- Do hrnca dajte trochu oleja a opečte brokolicu a cibuľu.
- Pridajte vodu alebo vývar a zemiaky.
- Osoľte, okoreňte, pridajte prelisovaný cesnak a nechajte variť do zmäknutia zemiakov a brokolice.
- Pridať môžete aj rozšľahané vajcia, ktoré polievku jemne zahustia.
TIP: Karfiolová polievka je tiež výbornou voľbou, pokiaľ ste sa rozhodli pre zdravú stravu.
Krémová brokolicová polievka
Suroviny
- brokolica,
- 1 menšia cibuľa,
- 2 polievkové lyžice masla,
- 3 kusy zemiakov,
- 200 ml smotany na šľahanie,
- 1 liter zeleninového vývaru.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte na olej speniť.
- Pridajte brokolicu nakrájanú na ružičky, zemiaky, ktoré sú olúpané a nakrájané na kocky.
- Pridajte zeleninový vývar, prikryte pokrievkou a varte, kým brokolica a zemiaky nebudú mäkké.
- Následne rozmixujte za pomoci tyčového mixéra.
- Pridajte smotanu a opäť premiešajte.
- Pridajte soľ, mleté korenie alebo muškátový oriešok podľa chuti a ešte nechajte krátko povariť.
- Podávajte s krutónmi a hoblinami parmezánu.
Vyskúšajte pripraviť túto brokolicovú polievku pre deti – aj malý lapaji a veční odporcovia brokolice v školskej jedálni, si na nej pochutnajú.
Ďalšie recepty na polievky