Zemiaková polievka sa snáď v každej domácnosti varí trochu inak. Niekto varí poctivú verziu, v ktorej nechýba žiadna zelenina, iný vytvorí krémovú verziu a niekto chce čo najzdravší variant, a to bez zahustenia. Prinášame vám tradičný recept na staročeskú zemiakovú polievku.
Recept na poctivú sedliacku zemiakovú polievku
Poctivú staročeskú bramboračku, čiže zemiakovú polievku si pripravíte ako dobrú alternatívu obeda alebo večere, záleží na vás.
Suroviny (4 porcie)
- 4 kusy zemiakov,
- 1 menšia cibuľa,
- 2 kusy mrkvy,
- menší kúsok zeleru,
- 3 hrsti sušených húb (môžu byť aj čerstvé),
- cesnak podľa chuti,
- soľ,
- mleté korenie,
- majorán,
- bobkový list,
- rasca,
- 2 polievkové lyžice masla,
- 2 polievkové lyžice múky.
Postup prípravy
- Ak máte sušené huby, potom ich namočte do litra horúcej vody a dajte bokom. Ak máte huby čerstvé, potom ich očistite a poduste.
- Do hrnca dajte maslo, orestujte na ňom cibuľku, ktorú nakrájajte na drobné kúsky. Poprášte múkou a krátko restujte. Potom pridajte vodu a všetko rozmiešajte dohladka. V zápražke by nemali byť hrudky.
- Do zápražky pridajte sušené huby aj s vodou, v ktorej sa lúhovali. Pokiaľ máte čerstvé huby, potom do zmesi pridajte vodu, poprípade vývar.
- Dajte bobkový list, rascu a premiešajte.
- Pridajte nakrájané zemiaky, cesnak a koreňovú zeleninu.
- Osoľte, okoreňte a varte, kým nebudú zemiaky a zelenina mäkká.
- Polievku dochuťte a stiahnite z platne. Nakoniec pridajte majoránku.
Ďalšími chutnými alternatívami zo zemiakov je napríklad zemiaková polievka na kyslo či zemiaková polievka s párkom, ktorú si obľúbia aj deti.
Ďalšie recepty na polievky