Falafel je obľúbený hlavne u ľudí, ktorí sa stravujú alternatívne – bez živočíšnych produktov. Avšak toto jedlo si vychutná každý. Ide o pokrm plný bielkovín, resp. vegánsku alternatívu klasických mäsových guličiek.
Recept na falafel
Ponúka sa množstvo možností, s čím falafel podávať, takže si ho môžete pripraviť zakaždým inak. V tomto recepte sa pozrieme na to, ako ho pripraviť v tortille, tzv. falafel wrap.
Suroviny na falafel
- 225 g suchého cíceru,
- 4 lyžice múky,
- 3 lyžice vody,
- 6 šalotiek,
- 3 strúčiky cesnaku,
- hrsť čerstvého koriandra,
- hrsť čerstvého petržlenu,
- lyžička rímskej rasce,
- 1,5 lyžičky soli,
- pol lyžičky mletého koriandra,
- pol lyžičky sódy na pečenie,
- citrónová kôra.
Suroviny na servírovanie
- tortilly alebo pita chlieb,
- šalátová uhorka,
- 200 g paradajok,
- červená cibuľa,
- listový šalát,
- čerstvé bylinky na ozdobu (petržlen, koriander),
- ľubovoľný dresing.
Postup prípravy
- Cícer dajte aspoň 12 hodín vopred namáčať do vody. Rozhodne nekupujte predvarený, nie je na výrobu falafelu vhodný.
- Po namočení cícer prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- Zmiešajte nakrájané šalotky, strúčiky cesnaku a pridajte bylinky, korenie a vodu. Túto zmes dobre rozmixujte.
- Následne pridajte cícer a ľahko rozmixujte, cícer by si však mal zachovať určitú štruktúru.
- Zmes podľa chuti osoľte a pridajte múku so sódou na pečenie.
- Všetko dobre zmiešajte, aby sa zo vzniknutej hmoty dali tvarovať guličky, alebo prípadne placky. Ak sa vám s cestom zle pracuje, pridajte trochu múky alebo vody.
- Guličky by mali byť veľkosti zhruba vlašského orecha. Akonáhle ich máte pripravené, odložte ich na chvíľu do chladničky.
- Falafel je dôležité smažiť v dostatočne vysokej vrstve oleja na stredný výkon. Po usmažení by mali mať zlatohnedú farbu.
- Akonáhle sú guličky hotové, odložte ich na papierové obrúsky, aby sa zbavili prebytočného tuku.
- Potom už len stačí nakrájať zeleninu a pripraviť si tortilly. Naplňte ich pripravenými surovinami a falafelom a pridajte obľúbený dresing, ktorý jedlu dodá šťavnatosť. Prípadne sa podáva aj s ryžou.
Tip: Pre zástavcov zdravšieho stravovania je vhodnou alternatívou pečený falafel v rúre.
Falafel je skvelý na prípravu rôznych jedál. Vďaka cíceru obsahuje veľké množstvo bielkovín, takže hravo nahradí mäso. Jeho príprava navyše nezaberie veľa času.
Vyskúšajte aj ďalšie zdravé recepty z cíceru, napríklad domáci hummus.