Kimchi – kórejské národné jedlo, ktoré sa skladá z fermentovanej zeleniny a môžete si ho pripraviť aj v pohodlí svojej kuchyne.
Nakladaná zelenina obsahuje nielen veľké množstvo telu prospešných vitamínov, ale aj vlákninu, minerály a probiotiká. Už naši predkovia dávali tejto úprave pomocou konzervácie prednosť, pretože predlžovala skladovaciu dobu zeleniny a navyše ponúkala celý rad zdravotných prínosov.
Čo je Kimchi
Ide o druh kórejského šalátu, ktorý sa pripravuje z rôznych druhov zeleniny, najčastejšie z pekinskej kapusty. Zjednodušene by sa dalo povedať, že kimchi je vlastne šalát. Patrí medzi kórejské národné pokrmy a to nielen preto, že ho možno servírovať takmer k akémukoľvek jedlu, ale aj preto, že telu ponúka celý rad prospešných látok.
Aké látky obsahuje kimchi?
Okrem toho, že má nízky obsah kalórií, nájdeme v ňom:
- vlákninu,
- vitamíny (A, niektoré skupiny B, C),
- esenciálne aminokyseliny,
- minerálne látky (železo, selén, vápnik),
- probiotiká,
- antioxidanty,
- kapsaicín, alicín,
- karotenoidy alebo flavonoidy.
Hlavné prínosy pre zdravie
Aké sú účinky kimchi na zdravie? Vláknina, probiotiká a ďalšie látky podporujú správnu činnosť tráviacej sústavy a udržujú zdravý stav črevnej mikroflóry. Vitamíny podporujú imunitný systém. Selén a alicín pomáhajú v boji proti srdcovým ťažkostiam. Vláknina a minimum kalórií pozitívne ovplyvňujú redukčnú diétu, antioxidanty a vitamín C podporujú boj proti predčasnému starnutiu.
Druhy kimchi
Kimchi sa delí na dva základné druhy:
- zimné kimchi (gimjang),
- sezónne kimchi.
Zimné kimchi sa tradične pripravuje na konci leta a vo väčšom množstve, aby vystačilo domácnosti na celú zimu. Zatiaľ čo sezónne kimchi sa pripravuje v menších dávkach a je určené na okamžitú spotrebu.
Recept na sezónne kimchi
Vyskúšajte najlepší recept na kimchi. Jednoduchý návod na prípravu zdravého a zaujímavého jedla.
Suroviny
Základ tvorí pekinská kapusta. Dajú sa však použiť aj ďalšie druhy zeleniny. Vhodné sú také, ktoré majú pevnejšiu štruktúru – reďkev, kaleráb, tekvica, mrkva alebo karfiol. Na nálev je potrebná rybia omáčka a prášok z čili papričiek. Doplniť ho môžeme o čerstvý zázvor alebo cesnak. Veľmi dôležitú úlohu zohráva soľ.
- hlávka pekinskej kapusty
- zelenina (reďkev, kaleráb, tekvica, mrkva, karfiol
- rybia omáčka,
- prášok z čili papričiek,
- zázvor/cesnak.
- soľ.
Postup prípravy z 1 kg zeleniny
- Najskôr si nasolíme základnú zeleninu. Do litra vody vmiešame 5-6 lyžíc soli a zeleninu ponoríme do slaného nálevu na 4-5 hodín. Mala by byť celá pod hladinou vody.
- Medzi tým si pripravíme pastu – 2 lyžice rybej omáčky, 4 lyžičky čili prášku, v prípade cesnaku – 5 rotpučených strúčikov, v prípade zázvoru väčší kúsok nastrúhaný na jemnom strúhadle.
- Po uplynutí potrebnej doby zeleninu dokonale prepláchneme pod tečúcou vodou, pokiaľ slanosť nezoslabne.
- Následne starostlivo vmiešame vopred pripravenú pastu.
- Šalát kimchi môžeme konzumovať ihneď, alebo nechať uležať pri izbovej teplote jeden deň. Potom ho môžeme uskladniť v chladničke.
Recept na zimné kimchi (do pohárov)
Ak chcete mať kimchi šalát do zásoby aj na zimné obdobie, zavarte si ho do pohárov. Vyskúšajte originál recept na kimchi.
Suroviny
- hlávku pekinskej kapusty,
- zväzok jarnej cibuľky,
- strednú cibuľu,
- stredná mrkva,
- soľ,
- 2 lyžice drveného čili,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžičku nastrúhaného zázvoru,
- 1 lyžicu medu,
- 2 lyžice rybej omáčky,
- sezam.
Postup prípravy
- Najskôr si pekinskú kapustu nakrájajte na malé kúsky, ktoré následne dôkladne nasoľte a nechajte aspoň dve hodiny odležať.
- Akonáhle ubehne doba odležania, kapustu niekoľkokrát prepláchnite vo vodnom kúpeli a neustále ochutnávajte. Mala by totiž zostať slaná.
- Keď budete s jej chuťou spokojní, prestaňte oplachovať a prejdite k ďalšiemu kroku. Tým je zmiešanie všetkých ostatných ingrediencií.
- Z čili, nadrveného cesnaku, zázvoru, medu a rybej omáčky vytvorte pastu.
- Jarnú cibuľku, cibuľu a mrkvu nakrájajte na prúžky a pridajte k nasolenej pekinskej kapuste. Zeleninu premiešajte a zmiešajte s pastou.
- Nechajte obsah pohárov fermentovať. Vo chvíli, keď budete hotoví, začnite zmes utláčať do pohárov. To, že kimchi utláčate správne, spoznáte tak, že vám na hladine pod hrdlom pohára vytečie šťava. Pokiaľ žiadnu šťavu nevidíte a natlačili ste zeleninu až po okraj, poriadne ju stlačte lyžicou, a ešte niekoľko ďalších lyžíc pridajte.
- Akonáhle budete mať poháre natlačené až pod okraj, zaskrutkujte ich viečkom a nechajte ich fermentovať. Fermentácia prebieha pri izbovej teplote, preto ich nechajte napr. na kuchynskej linke.
Tip: Obľúbenou pochúťkou z fermentovanej zeleniny je kimchi polievka Jjigae.
Ako dlho nechať kimchi fermentovať?
Doba fermentácie záleží na vás. Pohybuje sa v rozmedzí od jedného do troch dní. Preto je najlepším spôsobom ochutnávanie. Ochutnajte ho najskôr 24 hodín od začiatku fermentácie. Niekomu vyhovuje chuť kimchi po jednodňovej fermentácii, iní preferujú poriadne odležanú chuť zeleniny.
Ďalšie recepty na šaláty