Recept na tiramisu obletel svet celkom nedávno a získal si srdcia mnohých ľudí. Talianske tiramisu alebo tiramisu tortu sú jednoduché na prípravu a poteší celú rodinu.
Poďme sa pozrieť kde vznikol tento jedinečný dezert a v čom tkvie úspech jeho chuti. S naším návodom sa dostanete do kulinárskeho neba! Ideme na to!
História vzniku tiramisu
V čase po druhej svetovej vojne sa podávali na zotavenie zranených alebo na dobrú výživu detí žĺtky s cukrom. Pred prípravou odporúčame žĺtky pasterizovať, aby ste predišli prípadným zažívacím problémom. Postup pasterizácie uvádzame nižšie. Práve žĺtky zmiešané s cukrom stáli za vznikom nového dezertu, ktorý je dnes svetu známy pod názvom tiramisu. Recept na tiramisu sa samozrejme vyvíjal, ale na jeho prvopočiatku bolo práve spojenie žĺtok a vajec.
Ako vajcia pasterizovať?
Nachystajte si na varnú dosku hrniec s vodou a do neho ponorte druhý hrniec. Do neho nalejte trošku vody a umiestnite tam žĺtky a tiež teplomer. Keď sa teplota v miske so žĺtkami blíži šesťdesiatim stupňom, odstavte hrniec z platne a ponechajte ešte 5 minút v kúpeli.
Príbeh o vzniku dezertu tiramisu
Recept na tiramisu je rovnako známy ako historka o jeho zaručene pravom mieste vzniku. Tá totiž hovorí, že istý treviský cukrár menom Roberto Liguanotto ho prvýkrát predviedol vo svojej reštaurácii Le Beccherie na Vianoce v roku 1969. Či sa jedná o zaručene pravú informáciu sa však nikdy nedozvieme, pretože jedna časť Trevisanov hovorí, že autorkou receptu je naopak miestna cukrárka Speranza Garatti – tá ho totiž už od roku 1960 predávala vo svojom podniku pod názvom Cisársky pohár. Odtiaľ ho vraj Roberto ukradol a recept premenoval a vzal za svoj.
Aby toho nebolo málo, domáce tiramisu je vraj známy dezert podávaný sienskému vojvodovi už na konci 17. storočia. Či si na ňom ale Cosimo III. skutočne pochutnával, sa už zrejme tiež nikdy nedozvieme. Preto nám musí stačiť, že je tento múčnik vysoko lahodnej chuti a nech je jeho história akákoľvek, základom sú kvalitné ingrediencie.
V roku 2017 sa tiramisu s mascarpone dostalo pod ochrannú známku pôvodu ako produkt Furlánsko-Julského Benátska. Jeho prísady sú pritom iba tieto: podlhovasté cukrárske piškóty, cukor, káva, žĺtky a kakao.
V talianskom meste Treviso, v oblasti Benátok, si môžete dať pokojne tento dezert vyskladaný do pyramídy alebo v okrúhlych mištičkách. Pokojne vám tam miestni cukrári tiramisu tortu ozvláštnia tým, že piškóty nenamočia len do kávy, ale aj do dezertného vína Marsala. Ďalšia obmena je miesto použitia piškót priamo upiecť piškótové cesto, ktoré nakrájajú. Mnohé recepty dnes používajú kvôli hygienickým nariadeniam tepelne upravené vajcia.
Obľúbené verzie tiramisu
Tak ako všetky ľuďmi obľúbené recepty, má aj pravé talianske tiramisu veľa obmien. To pravé talianske sa správne konzumuje lyžičkou zo sklenenej misky. Ťažko ale dnes hľadať ten pravý a prapôvodný recept, keď existuje viac ako dve stovky variantov tejto obľúbenej pochúťky. Mnohé recepty uvádzajú vo svojich ingredienciách šľahačku, čokoládu, likéry, mandle, a ďalšie pochutiny. Nájdete tak pokojne recept na jahodové tiramisu, tiramisu z tvarohu, tiramisu z nátierkového masla, alebo dokonca variant, kedy je tiramisu bez vajec.
Okrem klasických tiramisu do pohárov sa môžeme dnes stretnúť aj s tiramisu tortou v okrúhlej forme alebo tiramisu na pripravenom na plechu.
Recept na originál tiramisu s mascarpone
Keď si budete priať pripraviť dezert tiramisu, mascarpone bude jeho neoddeliteľnou súčasťou. Vlastne nebudete potrebovať veľa ingrediencií, ale je dobré dodržať, aby išlo o tie pravé potraviny a nie náhrady. Klasické talianske tiramisu patria medzi najtučnejšie dezerty vôbec. Jeho konzistencia má byť taká, aby sa dal jesť lyžičkou. A najlepšie bude, keď ho rovno budete skladať do pohára. Prinášame vám originál recept na pravé tiramisu s mascarpone.
Suroviny
- 20 dkg cukru krupice,
- 6 žĺtkov,
- 500 g mascarpone,
- 30 dkg cukrárskych piškót,
- nesladenú prekvapkávanú kávu na namáčanie piškót,
- holandské kakao.
Postup prípravy
Tiramisu do pohára alebo misky si nachystáte nasledovne:
- Najskôr žĺtky ušľahajte s cukrom do peny a jemne premiešajte s mascarpone.
- Pripravenú kávu nechajte vychladnúť a potom v nej máčajte cukrárske piškóty a vkladajte ich do zvolenej nádoby.
- Na piškóty natrite krém a postup opakujte,
- Na hornú vrstvu použite opäť krém a dezert následne poprášte vrstvou kvalitného holandského kakaa.
Vzniknutú dobrotu potom nechajte ešte odležať v chladničke, ideálne do druhého dňa.
TIP: Skvelou špecialitou je tiež francúzske Crème Brûlée
Recept na domáce tiramisu po našom
S týmto dezertom ste sa obzvlášť v 80. rokoch minulého storočia mohli stretnúť doslova na každom kroku. S talianskou chuťou nemá nič spoločné, ale je to recept, s ktorým sa zavďačíte predovšetkým deťom. Ako teda pripraviť recept na slovenské tiramisu?
Suroviny
- 20 dkg mletého cukru,
- 2 balíčky detských piškót,
- 2 tégliky nátierkového masla,
- 2 trvanlivé šľahačky,
- kávu,
- trochu rumu.
Postup prípravy
- Najskôr si nátierkové maslá vyšľaháte spoločne s cukrom a šľahačkami do krémovej konzistencie.
- Poháre si medzitým vyložíte piškótami, ktoré ste namočili vo vychladnutej káve s rumom. Na ne budete postupne skladať vrstvy krému a opäť piškóty.
- Hore dáte krém. A je hotovo! Deti sa do tohto dezertu s chuťou pustia, najmä počas teplých letných dní.
Potešte svoje chuťové poháriky chutným tiramisu, či už sa rozhodnete pre túto variantu, falošné tiramisu z nátierkového masla, alebo vyskúšate tradičný recept na tiramisu s mascarpone.
Prajeme vám dobrú chuť!
Recepty na ďalšie koláče a dezerty