Chlpaté knedlíky sa podávajú ako príloha k mäsu, omáčkam, ale sú tiež považované za hlavný chod. Pripravte si ľudové babičkine chlpaté knedle, ktoré si zamilujú všetci v domácnosti.
Knedľa má svoj domov nielen na Slovensku, ale aj v iných (prevažne európskych) krajinách. Podáva sa napríklad v Slovinsku, Česku, Maďarsku či Taliansku, kde sa pripravuje hlavne v podobe nokov.
U nás poznáme niekoľko druhov knedlí:
- žemľové kysnuté, ktoré sa pripravujú z múky, droždia a žemlí či rožkov,
- karlovarské knedle, kde je základom nakrájaná žemľa a vyšľahané vajcia,
- knedle zemiakové, kam radíme aj spomínané chlpaté knedlíky, pretože ich základnou surovinou sú zemiaky.
Zemiakové vs. chlpaté knedlíky
Zemiakové aj chlpaté knedlíky môžeme použiť ako prílohu. Avšak tradičná chlpatá knedľa v histórii bola vnímaná skôr ako hlavné jedlo, kedy sa podávala s vyprážanou cibuľkou či kyslou kapustou. Bolo to jedlo predovšetkým pre chudobu.
Hlavným rozdielom je spôsob prípravy. Zemiakové knedlíky sa pripravujú z uvarených zemiakov predovšetkým vo forme valčekov a častokrát sú plnené, napr. údeným mäsom, zatiaľ čo chlpaté knedlíky sa pripravujú zo zemiakov surových v podobe nokov či guličiek. Názov si získali vďaka postupu varenia, kedy surové zemiaky po uvarení na povrchu vyzrážajú škrob a vyzerá to ako malé chĺpky.
Recept na chlpaté knedlíky
Poďme sa pozrieť na ľudový recept na chlpaté knedlíky. Uvádzané suroviny sú pre 4 porcie.
Suroviny
- 1 vajce,
- 800 g surových zemiakov,
- 250 g polohrubej múky,
- štipka soli.
Postup prípravy
- Olúpané surové zemiaky nastrúhame najemno na strúhadle. Zo zemiakov zlejeme prebytočnú vodu, aby cesto nebolo veľmi riedke.
- Do zemiakov pridáme preosiatu polohrubú múku, soľ a vajcia. Spracujeme cesto.
- Do vriacej osolenej vody pomocou lyžice vhadzujeme gnocchi, ktoré varíme po dobu cca 10 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Chlpaté knedlíky podávame s osmaženou cibuľkou alebo slaninkou ako prílohu. Môžete ich tiež podávať ako hlavný chod, napríklad s kapustou, prípadne môžete pridať aj údené mäso.
Recepty na ďalšie prílohy