Ratatouille pochádza z južného Francúzska a pozná ho skoro každý. Určite si mnoho z vás spomenie aj na rovnomenný animovaný film s myšiakom menom Remy, ktorý toto jedlo ešte viac spopularizoval. Pripravte si recept na francúzske ratatouille aj u vás doma.
Pôvod ratatouille
Prvá zmienka o Ratatouille pochádza už z roku 1778, kedy ho kuchári pripravovali francúzskym vojakom ako „bohatý vývar so zeleninou, mäsom a fazuľami“. V priebehu rokov sa vyvíjal a zjednodušoval. Nakoniec sa stal jedným z najbežnejších dedinských pokrmov vo Francúzsku.
Film Ratatouille
Toto francúzske jedlo najviac preslávila animovaná rozprávka Ratatouille (2007). Hlavnou postavou v tomto filme bola myš, ktorá vedela variť a snívala o tom, že sa stane šéfkuchárom v známej reštaurácii v srdci Paríža. Film možno nájsť aj online so slovenským dabingom.
Recept na ratatouille
Originálny recept ratatouille je vždy založený na varenej zelenine. Tou býva najčastejšie baklažán, cuketa, cibuľa, cesnak, papriky a paradajky. Môžete si dokonca skúsiť zohnať rôznofarebné odrody tejto zeleniny pre ešte oslnivejší výsledok vášho varenia.
Suroviny
- 4 veľké paradajky (môžu byť aj lúpané z konzervy),
- 1 žltú papriku,
- 1 červenú papriku,
- 1-2 baklažány,
- 1 zelenú cuketu,
- 1 žltú cuketu,
- 1 väčšiu cibuľu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- čerstvú bazalku,
- olivový olej,
- 1dcl suchého bieleho vína,
- 1 lyžicu cukru, soľ, korenie.
Postup prípravy
- Cuketu a baklažány nakrájame na asi centimetrové kocky, ktoré posolíme. Potom ich rozprestrieme na papierové kuchynské utierky, aby takzvane „vypotili“ prebytočnú vodu.
- Medzitým môžeme papriky nahriať nad plameňom až ich šupka sčernie. Spálené papriky olúpeme. Tento krok dodá jedlu príjemnú „dymovú“ chuť.
- Olúpané papriky opäť nakrájame na kocky. Pri krájaní papriky dajte pozor na to, aby v nej nezostali zvyšky bielej dužiny – pri varení by mohla zhorknúť.
- Do stredne rozpálenej panvice vložíme olúpané paradajky na kocky s nakrájaným cesnakom, posolíme, okoreníme a zvoľna restujeme.
- V druhej panvici si na lyžici olivového oleja opečieme papriku s cibuľou a lyžicou cukru, kým cukor neskaramelizuje.
- Potom všetko zmiešame v jednej panvici a pridáme baklažán a cuketu. Znížime plameň na minimum a necháme asi 30 minút povariť.
- Na záver zmes zalejeme vínom, dokoreníme podľa chuti a necháme ešte 5 minút prehriať.
Zeleninové ratatouille môžeme podávať ako prílohu k rybe, ale aj ako samostatné hlavné jedlo s čerstvým chlebom. Na ozdobu sa hodí čerstvá bazalka.
Bon Appétit!
Ďalšie recepty na bezmäsité jedlá