Paradajková polievka s ryžou je ideálnym jedlom pre tých, ktorí milujú jednoduché recepty. Zasýti a môžete si ju pripravovať po celý rok. Vyskúšajte túto chutnú paradajkovú polievku.
Jednoduchú paradajkovú polievku môžete pripravovať na rôzne spôsoby. Napríkald paradajková polievka pre deti môže byť sladšia, deti ju navyše majú najradšej s ryžou alebo s rezancami. Recept si môžete vždy prispôsobiť. Keď je sezóna, dá sa pripraviť paradajková polievka z čerstvých paradok, ale mimo sezóny vám uľahodí aj recept z paradajok z plechovky či z paradajkového pretlaku. Dochutiť ju môžete napríklad bylinkami.
Prečo je paradajková polievka zdravá
Paradajková polievka je zdravou polievkou a tiež veľmi chutnou. Ide o ideálny spôsob, ako práve deťom dopriať nejaké tie živiny a vitamíny. Deti totiž často nad zeleninou a zeleninovými pokrmami ohŕňajú nos, rajčinovú polievku však budú zbožňovať.
Paradajkový pretlak sa vyrába zo zrelých paradajok, tie sú vopred zbavené šupiek a semienok. Obsahuje koncentrované zložky a ide tak o zdravú potravinu. Čerstvé paradajky obsahujú mnoho vitamínov, a to najmä vitamín C, A a ďalej potom vitamíny z radu B, kyselinu listovú alebo minerálne látky, ako draslík, železo, zinok, horčík, fosfor a vápnik.
Recept na paradajkovú polievku s ryžou
Nechcete v kuchyni tráviť hodiny a pritom potrebujete pripraviť rýchlu polievku na obed alebo na večeru? Pochutnajte si spoločne s celou rodinou na výbornej paradajkovej polievke s ryžou, ktorá vás zahreje a tiež zasýti.
Suroviny
- 200 g paradajkového pretlaku,
- 1 l zeleninového vývaru,
- maslo,
- hladká múka,
- bobková list,
- nové korenie,
- cukor a soľ,
- 1 hrnček ryže.
Postup prípravy
- Pripravíme si najskôr zápražku z kúska masla a hladkej múky.
- K zápražke pridáme paradajkový pretlak, zalejeme všetko vývarom a pridáme bobkový list a nové korenie.
- Polievku dobre premiešame, osolíme a pridáme hrnček ryže.
- Varíme približne tridsať minút a pravidelne miešame.
- Nakoniec polievku ochutnáme a podľa potreby dosladíme cukrom.
Nakoniec je možné polievku ozdobiť bazalkovými lístkami či inými voňavými čerstvými bylinkami. Na tanieri môžete polievku podávať aj s lyžičkou kyslej smotany. Zaujímavú chuť dosiahnete aj tak, že túto paraadajkovú polievku z pretlaku nakoniec dozdobíte hoblinkami z parmezánu.
S čím podávať paradajkovú polievku
Namiesto ryže sa do paradajkvej polievky hodia aj rezance alebo cestoviny. Pre deti to môžu byť cestovinové písmenká do polievky. Okrem toho si ale paradajkovú polievku môžete pripraviť aj s klasickými krutónmi z pečiva alebo si k nej pripravte opečené toasty so syrom. Budete mať plnohodnotný hlavný chod.
Ďalšie obľúbené jedlá z paradajok
Paradajky majú v kuchyni obrovské využitie, dajú sa totiž zakomponovať ako do teplej, tak aj do studenej kuchyne. Okrem šalátov sa paradajky hodia na prípravu polievok, ale aj nátierok alebo paradajkových omáčok na mäso či cestoviny. Výborne poslúžia aj ako príloha k mäsu, môžu sa grilovať alebo zapekať s cestovinami.
Paradajky sú základom napríklad aj tradičnej talianskej bolonskej omáčky na špagety, ktoré sú tiež v našich končinách stále obľúbenejším pokrmom, a to aj medzi deťmi. Zaboduje tiež klasická paradajková omáčka s knedľou a mletým mäsom alebo práve naša jednoduchá paradajková polievka z pretlaku s ryžou. Pokiaľ by ste premýšľali, čo do polievky ešte pridať, môžete skúsiť kombináciu paradajok, parmezánu a smotany.
Dobrú chuť!
Zdroj: allrecipes.com, foodandwine.com
Ďalšie recepty na polievky