Ako nakrájať koláč krásne a rovno, aby ste sa nemuseli pred rodinou aj návštevou hanbiť? Postačí vám rovný nôž a tipy, ktoré vám na krájanie koláča prinášame. Myslite aj na servírovanie.
Milujete pečenie a vaša rodina priamo zbožňuje každý váš dezert? Potom určite viete, že pokiaľ pečiete tortu, koláč alebo iný múčnik, nezáleží len na samotnom postupe prípravy, ale aj na servírovaní. Prečítajte si tie najlepšie tipy na krájanie a servírovanie dezertov, aby koláč nielen dobre chutil, ale aj vyzeral.
Ako nakrájať koláč dokonale
Či už pripravujete obľúbený koláč, cheesecake, narodeninovú tortu alebo bábovku, po upečení dezertu prichádza ešte ďalšia dôležitá časť na dosiahnutie perfektného výsledku. Tou poslednou dôležitou časťou je totiž samotné servírovanie. U niektorých múčnikov je totiž veľmi ťažké samotné nakrájanie na menšie kúsky, zvlášť u tých s krehkým cestom. Zle sa vám bude krájať aj dezert s čokoládovou polevou, ktorá môže pri krájaní popraskať alebo sa drobiť. Aby ste sa vyhli týmto problémom, treba si osvojiť pár krokov ako nakrájať koláč správne.
Tip 1: Dokonale ostrý nôž
Aj keď sa zdá, že na mäkké korpusy nepotrebujete ostré nože, opak je pravdou. Aby ste dobre a bez chyby nakrojili tortu alebo koláč, treba mať nôž, ktorý sa hodí na tento typ krájania. Nôž by mal byť pevný, dlhý a tenký, predovšetkým však potrebujete mať dokonale nabrúsené ostrie. Poradíme vám jednoduchý spôsob ako nabrúsiť nôž. Nekrájajte koláč alebo tortu v prípade, že ešte nie je dostatočne stuhnutý alebo vychladnutý.
Tip 2: Mokrý nôž
Pýtate sa, či existuje čokoládová poleva, ktorá sa dá krájať ľahko a jednoducho? Áno existuje, avšak oveľa dôležitejší je nôž namočený v horúcej vode. Ako na to?
Druhým tipom sa zdvihne celý váš servis na ďalší level. Možno ste už videli napríklad na svadbách, že servírky na krájanie svadobnej torty pripravujú aj nôž spolu s pohárom horúcej vody. Pred každým zakrojením do dezertu namočte nôž do horúcej vody, vďaka tomu sa ostrie dobre očistí a nedojte k prípadnému rozmazaniu náplne.
Tip 3: Namiesto tlačenia skúste pilovanie
Váš dezert má krásny machový korpus? Potom je veľmi pravdepodobné, že sa pri zlom nakrojení môže rozsypať. Väčšina ľudí sa pri krájaní snaží na nôž tlačiť, to však nie je tá správna voľba. Skúste namiesto toho tlačiť na nôž len jemne a pomaly pilovať smerom dole.
Tip 4: Nevyťahujte nôž spodkom
Vo chvíli, keď sa dostanete perfektným rezom až k podnosu torty či koláča, nevyťahujte nôž spodkom. Možno sa vám zdá, že iný spôsob môže zničiť hladký rez, ale nie je to tak. Rezom ste totiž pravdepodobne stiahli drobné kúsky korpusu alebo náplne, a po vytiahnutí spodnej časti zostanú drobné kúsky na torte. Ťahajte preto nôž zase smerom nahor a tým dostanete všetky prebytočné kusy spolu s nožom von.
Pekné servírovanie koláča
Ak chcete naservírovať naozaj krásne vyzerajúci dezert, treba použiť trochu fantázie a ukázať vlastnú kreativitu. Zo všetkého najskôr na dezertný tanier vložte dobre nakrájaný kúsok koláča, malé kúsky, ktoré prípadne upadnú z koláča, odoberte z taniera.
Potom môžete použiť na zdobenie kúsky čokolády, čerstvé ovocie, lístok mäty alebo tiež práškový cukor. Záleží len na vás a vašej kreativite, ako váš perfektný dezert dovediete k dokonalosti.
Zdroj: regióny.rozhlas.cz
Ďalšie užitočné tipy do kuchyne