ReceptyTipy do kuchyne

Čím nahradiť cukor – 5 alternatívnych sladidiel

Čím nahradiť cukor – 5 alternatívnych sladidiel

Ste milovníci sladkého a potrpíte si na naozaj sladkých pochúťkach? Avšak klasický biely cukor škodí zdraviu, a tak je nutné začať premýšľať nad zdravou alternatívou, s ktorou si aj tak život osladíte.

Závislosť na cukre

Človek má geneticky zafixovanú chuť na sladké, a tak každý občas zatúži po nejakej pochúťke. Už naši predkovia totiž vedeli, že po sladkých pokrmoch získavajú rýchlo energiu, ktorú môžu využiť na ďalšiu prácu. Sladkosť akejkoľvek potraviny tiež značí, že je pokrm zrelý a nie je skazený.

V dnešnom modernom svete plnom konzumu a veľkého množstva sladkých pokrmov sa rozširuje aj závislosť od cukru. Áno, závislosť na bielom cukre si môžete ľahko vypestovať aj vy. Veľký príjem rafinovaných cukrov môžete prirovnať napríklad k závislosti na kofeíne. Zo závislosti vyplýva, že cukor človek len tak neodbúra a nemôže ho zo dňa na deň jednoducho vysadiť.

Nadmerné konzumovanie rafinovaných cukrov môže priniesť veľké riziká pre zdravie človeka, napríklad cukrovku, obezitu alebo kazy na zuboch, a v ženskom tele sa s veľkým množstvom cukru častejšie vyskytuje kvasinková infekcia.

Cukor vs sladidlá

To, že biely cukor nie je práve tou najlepšou voľbou pre ľudské zdravie, už viete. Čím ale nahradiť cukor v prípade, že milujete pečenie alebo si neodpustíte osladenie kávy či čaju? Medzi najzákladnejšie sladidlá zdravšieho rázu patria:

  • med,
  • kokosový cukor,
  • stévia,
  • xylitol,
  • sirupy.

Aké druhy cukrov existujú?

Hlavným problémom je, že biely cukor podlieha priemyselnej úprave. Sacharóza, ktorá sa skladá len z glukózy a fruktózy, je hlavným obsahom bieleho cukru, a tak úplne chýbajú všetky vitamíny alebo minerály. Oproti tomu všetky prírodné cukry okrem sacharidov obsahujú aj ďalšie prospešné vitamíny a minerály, ktoré telu prospievajú. Nerafinované prírodné cukry nájdete napríklad v mede, sirupoch alebo napríklad sušenom ovocí.

Najzdravšou formou cukru nie je ani ten trstinový. Ten je totiž tiež vyrobený z klasického cukru, ktorého najväčšiu časť tvorí hlavne sacharóza. Pokiaľ si teda myslíte, že stačí nahradiť biely cukor trstinovým k lepšiemu zdraviu, tak to zďaleka nie je pravda. Je preto dôležité sa zamerať na ostatné, oveľa zdravšie sladidlá.

Xylitol ako najpoužívanejšie sladidlo dnešnej doby

V dnešnej dobe je xylitol veľmi obľúbenou náhradou cukru, predovšetkým pre tých, ktorí sa rozhodli biely cukor úplne vyradiť zo svojho života. Ide o brezový cukor, ktorý sa používa predovšetkým pri strave low-carb. Vyrába sa z brezovej kôry a dokáže bezpochyby osladiť akýkoľvek pokrm rovnako ako cukor, navyše je bielemu cukru podobný aj chuťovo.

Med ako základné sladidlo

Kto by nemiloval včelí med od včelára na osladenie obľúbeného čaju? Hoci vyzerá med oveľa zdravšie ako biely cukor, jeho zloženie sa veľmi nelíši. Pomer fruktózy a glukózy je rovnaký, avšak v mede sú obsiahnuté ešte navyše zdraviu prospešné minerály a vitamíny. Med je síce o niečo kalorickejší ako typický cukor, jeho glykemický index je však nižší.

Tip: Pokiaľ varíte alebo pečiete s medom dávajte si pozor, aby ste si nespôsobili na kuchynskom koberci medovú škvrnu. Tá dokáže zlepiť kobercové vlákna a miesto zostane veľmi lepkavé. V tomto prípade dokáže pomôcť chemické čistidlo na koberce, prípadne môžete skúsiť nejaké domáce rady ako napríklad saponát s horúcou vodou.

včelí med
Zdroj foto: Bignai / Shutterstock.com

Sladké sirupy naberajú na obľúbenosti

Sirupy sú obľúbeným sladidlom predovšetkým pri pečení sladkých pokrmov alebo pri sladení lievancov, palaciniek či iných sladkých chodov. Výhodou u sirupov je, že každý z nich chutí trochu inak, a tak môžete osladiť dezert zakaždým s inou chuťou . Medzi tie najobľúbenejšie patrí agávový sirup, ktorý je vyrobený z mexického kaktusu. Ryžový sirup vás nadchne svojou menšou sladkosťou a konzistenciou medu. Často sa v kuchyni používa aj javorový alebo datľový. Sladký sirup z datlí je plný vlákniny, horčíka a antioxidantov.

Stéviu pozná každý diabetik

Hoci je stévia oveľa sladšia ako kadejaký sirup alebo cukor, obsahuje malé množstvo energetickej hodnoty. Jeho nízky glykemický index radí stéviu do skupiny sladidiel vhodných pre diabetikov. Okrem tejto pozitívnej vlastnosti doplní telu mnoho vitamínu C, sodík, železo alebo draslík.

Zdroj: food52.com