Hrášková polievka z mrazeného hrášku láka predovšetkým nielen pre svoju krásne sýto zelenú farbu, ale aj pre svoju vynikajúcu sladkastú chuť, ktorou sa zavďačíte aj svojim deťom.
Polievka z mrazeného hrášku patrí medzi najjednoduchšie pokrmy, ktoré uvaríte do dvadsiatich minút. V závislosti na vašej chuti ju môžete doplniť ako o akúkoľvek údeninu, tak o obyčajné krutónky. Inšpirujte sa receptom, ktorý je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj začiatočníci.
Ako pripraviť hráškovú polievku
Vzhľadom na to, že hrášok je plný vitamínov a živín, je v kuchyni vítaný v akejkoľvek forme. Hrášková polievka z konzervy je veľmi jednoduchá na prípravu, a to hlavne kvôli už vopred pripravenému hrášku z konzervy. Stačí ho ľahko spolu s cibuľkou speniť na masle, zaliať vodou alebo vývarom, veľmi krátko povariť, dochutiť a rozmixovať. Vynikajúca je tiež polievka zo sterilizovaného zeleného hrášku, keď do nej pridáte aj ostatnú zeleninu ako je mrkva, petržlen a zemiaky. Nemixujte, iba zahustite zásmažkou.
Hrášková polievka z čerstvého hrášku vám na stole nesmie v lete chýbať. Pokiaľ budete chcieť uvariť krémovú verziu polievky, hrášok varte asi 20 minút. Avšak lahodnú polievku si pripravíte aj v kombinácii so zeleninou ako je mrkva, zemiaky, reďkovka a kaleráb. Zahustiť ju môžete rozšľahaným vajíčkom s krupicou.
Recept na hráškovú polievku
Snáď každý z nás má doma v mrazničke sáčok mrazeného hrášku, či už kupovaný, alebo domáci. Preto je rýchla polievka z mrazeného hrášku ideálna v prípade, keď potrebujete rýchlo vymyslieť pokrm, ktorý vás zahreje aj zasýti zároveň.
Suroviny
- 1 menšia červená cibuľa,
- 1 vrecúško mrazeného hrášku (asi 300 g),
- 1 polievková lyžica masla,
- 100 ml smotany na šľahanie,
- 0,5 l zeleninového vývaru,
- soľ a korenie na dochutenie,
- opečené krutóny.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si očistite a najemno nakrájajte cibuľu.
- Speňte ju krátko na masle.
- Neskôr pridajte mrazený hrášok, nechajte ho chvíľu restovať, zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu.
- Akonáhle polievka začne variť, pridajte smotanu a povarte 10 minút.
- Nakoniec všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
- Dochuťte podľa svojej chuti a podávajte s opečenými krutónmi.
Tipy
- Mrazený hrášok čerstvo vytiahnutý z mrazničky najskôr prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ho zbavili kusov ľadu, ktoré na ňom sú.
- Krémová hrášková polievka bude vynikajúca, keď do nej nastrúhate trochu chedaru.
- Aby bola hrášková polievka z mrazeného hrášku úplne jemná a hladká, prepasírujte ju ešte po rozmixovaní cez jemné sitko.
- Pre výraznejšiu do polievky môžete pridať cesnak alebo trojuholník taveného syra, ktorý nechajte v polievke úplne rozpustiť.
- Aby mala polievka svoju krásnu zelenú farbu, nevarte ju veľmi dlho.
S čím podávať hráškovú polievku
Hrášková krémová polievka z mrazeného hrášku bude skvele chutiť, keď do nej pridáte už spomínané krutónky. Deti v krémových polievkach tiež milujú guličky do polievky, ktoré nájdete v každom obchode. Aby ste však svoju polievku „vytunili“ čo najviac, odporúčame na malé kocky nakrájať klobásu, kocky opiecť a následne ich k polievke podávať. Namiesto klobásy je výborná aj opečená slanina alebo dokonca vyprážané krevety.
Rozhodne nič nepokazíte ani čerstvým pečivom, a to ako chlebom, tak bagetou alebo ciabattou.
Zdroj: eatingwell.com, theendlessmeal.com
Recepty na ďalšie polievky