Tortilly sú pšeničné placky, ktoré nájdeme v mnohých podobách v rôznych kuchyniach po celom svete, najmä v kuchyniach na Blízkom východe. Vyskúšajte recept na domácu tortillu.
Pôvod tortilly
Tortilla je placka z múky, ktorá pochádza z Mexika. Už dávno pred dobývaním Ameriky Európanmi bola tortilla na jedálničku Aztékov aj Mayov. Pšeničné tortilly sa pripravujú iba necelých dvesto rokov. Pôvodný recept tortilly bol z kukuričnej múky, pretože vtedajší obyvatelia Mexika boli veľkými pestovateľmi kukurice. Európania do tej doby kukuricu vôbec nepoznali. Tortilly z pšeničnej múky sa začali pripravovať až vďaka židom, ktorí v Mexiku žili v exile.
Tortilla v mexickej kuchyne
Tortilla je stavebný kameň mexickej kuchyne. Je to najčastejšie podávaná príloha k rôznym mäsovo-zeleninovým zmesiam alebo sa používajú na prípravu burritos. Burritos je tortilla naplnená restovaným mäsom, ryžou, fazuľovou pastou, zeleninou ako je ľadový šalát a paradajky, syrom, salsou a ostatnými mexickými pochutinami a zamotaná podobne, ako naša palacinka. Ďalšími typickými mexickými pokrmami, kde je základom tortilla, sú quesadillas a tacos.
Recept na domácu tortillu
Vyskúšajte jednoduchý recept na domácu tortillu, ktorú môžete naplniť ľubovoľou zmesou.
Suroviny
- 200 g hladkej múky,
- 150 g polohrubej múky,
- štipka soli,
- kypriaci prášok do pečiva na špičku noža,
- 50 g sadla alebo iného tuku,
- 240 ml horúcej vody,
- 1 lyžica oleja.
Postup prípravy
- Do kastrólika si dáme variť vodu. Odporúčame dať variť viac vody a odmerať potrebné množstvo až po uvarení, pretože sa voda pri vare odparuje a už by vám nesedeli pomery ingrediencií.
- Múky, soľ aj kypriaci prášok si zmiešame v mise.
- Pridáme zmäknutú masť a prepracujeme, potom po častiach prilievame horúcu vodu. Hotové prepracované cesto je spojené a vláčne, po masti trochu mazľavé. Nesmie sa vám ani príliš mrviť ani lepiť.
- Cesto prikryjeme a necháme hodinu oddýchnuť. Potom ho rozdelíme na 8 dielov a každý diel rozvaľkáme na tenkú placku.
- Panvicu si zľahka vymastíme olejom a rozohrejeme. Placky opekáme z oboch strán, kým sa na nich nezačnú tvoriť „pľuzgiere“.
- Tortilly podávame ako prílohu alebo plníme ľubovoľnými surovinami.
Obľúbená je napríklad plnená tortilla s kuracím mäsom a dresingom, tzv. kurací wrap, alebo tortilla s mletým mäsom. Ak nie ste práve mäsožravcom, nič nepokazíte ani vegetariánskou torillou bez mäsa.
Ďalšie obľúbené recepty