Panna cotta patrí celosvetovo medzi najznámejšie talianske dezerty. Svoju obľubu si získala pre výnimočne delikátnu chuť a jednoduchú prípravu. Vyskúšajte recept na malinovú panna cottu.
Čo je Panna cotta
V podstate sa jedná o zmes sladeného krému a želatíny. Panna cotta pochádza z kraja Langhe v talianskej Piemonte a prvé zmienky o jej výrobe sa datujú k začiatku 20. storočia. Radí sa medzi chuťovky, ktorým sa hovorí „al cucchiaio“, čo v preklade znamená „na lyžičku“. Ide teda o dezert pojedaný lyžičkou.
V posledných rokoch si tento zákusok našiel cestu aj do našich reštaurácií, kaviarní a cukrární a ihneď obsadil popredné priečky v obľúbenosti dezertov. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o dielo špičkových cukrárov. Opak je však pravdou. Pokiaľ viete ako na to, je jeho príprava úplne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Ako by mala vyzerať Panna cotta
Správne pripravená Panna cotta musí mať tri úspešne zvládnuté fázy:
- Dezert sa musí jemne triasť, ale po vyklopení z formy je schopný stáť na tanieri bez opory.
- Musí byť sladký „tak akurát“.
- Musí chutiť lahodne smotanovo s podtónmi jemného dochutenia (najčastejšie vanilky).
Pokiaľ toto zvládnete, potom už zostáva len dezert prizdobiť najčastejšie ovocím, napr. jahodami alebo lesnými plodmi, ale možno použiť aj karamel, oriešky či tmavú alebo bielu čokoládou a môžeme podávať. Kúzlo tkvie v tom, že keď tanierikom ľahko zatrasiete, musí sa Panna cotta triasť ako huspenina. Nesmie sa roztekať, ale tiež nesmie byť veľmi tuhá až gumová.
Misky na panna cotta dezert
Na výrobu domácej Panna cotty môžeme použiť v podstate akúkoľvek misku, sklenenú alebo plastovú. Obľúbená je tiež panna cotta v pohári.
Predávajú sa tiež plastové kelímky na Panna cottu, ktoré sú malé štvorhranné, určené priamo na tento dezert. Záleží na vás, čomu dáte prednosť. Vyberajte ale skôr menšie misky. Tento dezert totiž pôvodne tvoril sladkú bodku za celkovým menu, preto sa podával v malých porciách.
Recept na originál panna cottu
Aj napriek veľmi rýchlej príprave tohto dezertu, je potrebné počítať s tým, že na servírovanie bude vhodnejší až druhý deň. Ak sa však ponáhľate, je možné skrátiť dobu tuhnutia na 4 hodiny.
Suroviny
Na 4-8 porcií budeme potrebovať:
- 500 ml smotany na šľahanie,
- 80 g kryštál. cukru,
- vanilkový struk,
- 5 plátkov želatíny.
Postup prípravy
- Plátkovú želatínu je potrebné namočiť na chvíľu do studenej vody (ak ste zvyknutí používať práškovú, pokojne použite tú). Do misky so studenou vodou vkladáme plátok po plátku, pokojne aj na seba. Behom pár minút je celý proces hotový a je čas vytiahnuť plátky želatíny z vody von a poriadne z nich vytlačiť vodu.
- Smotanu spolu s cukrom necháme zahriať tesne pod bod varu – nesmie vrieť. Následne do nej pridáme zvolenbé dochucovadlo, napr. zrnička z pravého vanilkové struku (struk môžete nahradiť vanilkovým cukrom alebo arómou).
- Teraz prichádza na rad spojenie smotany a želatíny. Pripravenú želatínu zmiešame s menšou časťou horúcej smotany a intenzívne miešame, kým sa želatína nerozpustí. Až potom túto vzniknutú zmes primiešame k zvyšku smotany. Ideálne je liať ju cez sitko, aby nezorpustené väčšie kúsky nepokazili celý dezert.
- Misky či formičky na Panna cottu vypláchneme studenou vodou (aby sa nám hmota potom ľahšie vyklopila von) a nalejeme do nich smotanovú hmotu.
- Ak sa neponáhľate, nechajte Panna cottu odpočinúť do druhého dňa, výrazne to prospeje jej chuti.
Tip: Pre ešte väčší efekt sa môžeme pokúsiť o stuhnutie smotanovo-želatínovej hmoty zošikma. Postup je jednoduchý. Pri vlievaní do kelímkov či pohárov, ich držíme v šikmej polohe a takto ich aj umiestnime do chladničky. Po pridaní farebnej ovocnej omáčky bude efekt dokonalý (viz. foto).
Recept na vegánsku kokosovú panna cottu
Suroviny
- 500 ml kokosového mlieka,
- 2 lyžičky agar-agaru,
- 2 lyžice strúhaného kokosu (nie je nutné),
- 6-8 lyžíc agávového sirupu (podľa chuti),
- semienka z vanilkového struku.
Postup prípravy
- Agar si namočíme zhruba na pol hodiny do deci kokosového mlieka. Potom dáme zvyšok kokosového mlieka variť tak na 10 minút spolu s kokosom, namočeným agarom, sirupom a vanilkou, až sa agar úplne rozpustí.
- Zvyšok postupu už je rovnaký. Nalejeme do formičiek, dáme vychladiť. Nakoniec ozdobíme ovocím alebo podľa chuti.
Ako vyklopiť panna cottu
Vyklopenie z misky je jednoduché, pokiaľ je hmota správne urobená. Ak však máte obavy, že by sa mohla roztiecť, môžete podávať Panna cottu v poháriku / miske. Originál Panna cotta sa servíruje na tanieriku a je to akási trasľavá kôpka.
Ak ste sa už teraz rozhodli urobiť tento odvážny krok a servírovať dezert na tanieriku, odporúčame vziať tenký ostrý nôž a obísť s ním celý obvod dezertu, aby sa uvoľnil od stien misky. Ak si ani teraz nie ste istí, že ľahko vykĺzne von, namočte opatrne spodnú časť misky na pár sekúnd do horúcej vody. Potom už ľahko vykĺzne priamo na tanier.
Servírovanie panna cotty
Zostáva záverečné dozdobenie podľa vašej fantázie. S vanilkovou smotanou skvele ladí čerstvé alebo kompótované ovocie. Ak ste smotanu ochutili niečím iným, potom voľte ozdobu, ktorá bude vašej chuti lahodiť. Na ochutenie smotanovej hmoty pri varení použiť možno napríklad karamel, čokoládu, kávu či pár kvapiek obľúbeného likéru.
Na vylepšenie panna cotty môžete použiť aj malinovú omáčku, ktorou dezert prelejete. Recept nájdete nižšie.
Recept na malinovú omáčku
Suroviny
- 300 g malín (čerstvých alebo mrazených),
- 30 g citrónovej šťavy,
- pridáme 60 g cukru (prípadne podľa chuti).
Postup prípravy
- Maliny s citrónovou šťavou a cukrom varíme tak dlho, až vznikne omáčka.
- Tú potom prelejeme cez sito, čím sa zbavíme všetkých kúskov a jadierok.
- Vychladnutou omáčkou zdobíme stuhnutú Panna cottu a dáme znova vychladiť.
Podobne si môžeme vyrobiť aj omáčku z iného ovca, napr. z jahôd, zo zmesi lesného ovocia. Skvelá je aj kombinácia sladkej panna cotty s jahodami či s príjemne kyselkavou chuťou egrešovej omáčky.
Ďalšie recepty na dezerty