Kto by nemiloval čerstvý steak? Ak teda nie ste práve vegetarián, vegán alebo nepatríte medzi akýchkoľvek iných odporcov mäsa. Nasledujúce riadky budú zasvätené správnej príprave tohto lahodného pokrmu. Pozrite si naše tipy, ako pripraviť steak kedykoľvek aj vo vašej kuchyni.
A aby to pre vás bola hračka, spísali sme niekoľko vecí, ktoré vám poslúžia ako návod a zároveň aj veci, ktorých by ste sa pri príprave pravého hovädzieho steaku mali rozhodne vyvarovať.
Korenie a dochutenie je základ
Častou chybou začiatočníkov v kuchyni je, že používajú málo korenia. Lenže korenie je na to, aby pokrmom dodávalo chuť – a nie je potrebné s ním šetriť. A to platí aj v prípade soli a steaku. Najlepším variantom je soľ s veľkými kryštálmi, ktoré sú dobre viditeľné, skvele sa s nimi pracuje, a v prípade, že by ste to s ich množstvom predsa len prehnali, jednoducho kryštáliky z mäsa odoberiete. Na dochutenie samozrejme môžete použiť aj niektorú z jednoduchých marinád na mäso.
S nožom zaobchádzajte opatrne
Parádny kus steaku je potecha pre všetky zmysly. Aby ste sa o tento zážitok nepripravili, zaobchádzajte so steakom opatrne! V prípade, že potrebujete zistiť, ako na tom steak je, nebodajte doňho nožom ani inými ostrými nástrojmi. Riadne si umyte ruky a správnosť prepečenia steaku skontrolujte pomocou prstov. Keby ste do steaku počas pečenia neustále bodali a pichali, pripravili by ste sa o to najlepšie – o šťavu.
Mäso z mrazničky najskôr rozmrazte
Vybrali ste mäso na steaky z mrazničky a okamžite ste ho položili na panvicu? Tomuto nešváru sa snažte vyhnúť. Každé mäso, ktoré bolo pred prípravou v mrazničke, je dôležité nechať rozmraziť tak, aby malo izbovú teplotu. Mrazené mäso by sa dlhšie pieklo a hlavne by bolo vysušené. Ako rozmraziť mäso? Pokiaľ sa chystáte grilovať alebo pripravovať steaky v kuchyni na panvici, mäso na ne si z mrazničky vždy vyberte s dostatočným predstihom.
Ako máte radi svoj steak
Rare, medium rare, medium alebo well done? Každý má rád iný spôsob. Pri steaku by sa vám ale nikdy nemalo stať, že ho prepečiete až moc. Taký kúsok je totiž suchý a nemôže chutiť snáď nikomu. Správne prepečený steak je vždy uprostred ružový. Na panvici či na grile by ste nemali mäso nikdy opekať viac ako štyri a pol minúty. Z kulinárskeho hľadiska je totiž príprava steaku na spôsob well done považovaná za chybu. Takto upravený steak je hnedý, suchý a neodporúča sa na konzumáciu. Pripravíte sa totiž o to, čo je na steaku skvelé: šťavu, jemnosť aj jeho chuť.
Neviete, akú omáčku k steaku podávať? Vyskúšajte omáčku zo zeleného korenia na 3 spôsoby.
Nepodceňujte správnu teplotu
Steak pripravujte vždy na poriadne rozpálenej panvici či grile. Zásadná chyba, ktorej sa môžete pri pečení steakov dopustiť, je jeho položenie na studenú panvicu. Podstatne by ste tým totiž predĺžili dobu jeho pečenia a mohlo by sa stať, že namiesto prípravy medium by ste steak vysušili do spôsobu well done. Preto zakaždým pred položením steaku na panvicu či rošt grilu skontrolujte teplotu jednoduchým podržaním ruky nad miestom.
Odpočinok nie je len pre jedákov
Už ste určite niekedy počuli o tom, že si steak musí oddýchnuť. Nie je to výhovorka na to, aby si šiel šéfkuchár ľahnúť a svoju lenivosť skrýval výhovorkou na steak. Kdeže. Aby bol steak lahodný a chutil jednoducho božsky, musí si pred podávaním oddýchnuť. Čo to v praxi znamená? Než položíte steak na tanier a ponúknete ho hosťom na konzumáciu, nechajte ho po dobu piatich minút iba oddýchnuť na tanieri. Tým zaistíte, že mäso nepríde o svoju šťavu po prvom zakrojení, ale ponechá si ju po celú dobu.
Akonáhle sa budete držať všetkých vyššie spomínaných bodov, nebude pre vás príprava lahodného steaku, či už pôjde o hovädzí, bravčový, kurací steak alebo steak z tuniaka, žiadny problém. Na ochucovanie používajte soľ s veľkými kryštálmi, pečte ho iba na vopred rozžeravenej platni a po pečení ho nechajte odpočinúť.