Špenátový prívarok si mnohí z nás pamätajú ešte z čias školských jedální. Ako deti sme nad ním častokrát ohŕňali nos, no dnes tomu tak byť nemusí. Špenát má v sebe množstvo telu prospešných látok a preto by vo vašom jedálničku nemal chýbať. Vyskúšajte tento recept na tradičný prívarok z mrazeného špenátu.
Priaznivé účinky špenátu
Špenát je skvelou potravinou hlavne v čase, keď chcete zhodiť nejaké to kilo, pretože je nízkokalorický. Tým však zoznam jeho pozitívnych vlastností rozhodne nekončí:
- obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie srdca,
- látky, ktoré obsahuje, hrajú rolu pri znížení rizika vzniku cukrovky a nádorových ochorení,
- pôsobí priaznivo na správnu funkciu mozgu – mozog tak starne výrazne pomalšie,
- Pozitívne účinky na zrak má ešte lepšie ako povestná mrkva.
Recept na špenátový prívarok
Pochutnajte si na skvelom špenátovom prívarku so smotanou, napríklad v tradičnej kombinácii s volským okom a varenými zemiakmi. Na prípravu receptu pre 4 osoby budete potrebovať:
Suroviny
- 1 balenie špenátového pretlaku,
- 1–2 PL hladkej múky,
- 180 ml smotany na šľahanie (môže byť nahradená mliekom),
- čerstvo mleté čierne korenie,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 stredne veľkú cibuľu,
- soľ.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájame na nadrobno a mierne ju osmažíme do sklovita vo väčšom hrnci.
- K osmaženej cibuľke pridáme balenie rozmrazeného špenátového pretlaku, strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ, korenie a podlejeme trochou vody, prípadne môžete použiť aj vývar.
- Na miernom ohni špenát dusíme cca 5 – 10 minút.
- Medzitým rozmiešame 1 – 2 lyžice hladkej múky v smotane, resp. mlieku, a prilejeme k špenátovému prívarku, čím ho zahustíme.
- Necháme ešte 5 minút prevariť a máme hotovo.
K dusenému špenátu sa skvele hodia varené zemiaky s pečeným bravčovým mäsom, ale pokojne si k nemu môžete urobiť len volské oko alebo vajcia natvrdo. V niečo modernejším gastronomických zážitkom bude dusený špenát s lososom.
TIP: Počas sezóny môžete pripraviť aj špenátový prívarok z čerstvého špenátu. Myslite však na to, že špenát obsahuje veľa vody a preto počas varenia výrazne zmenší svoj objem. Zvolené množstvo špenátových lístkov tomu preto prispôsobte. Ak preferujete hladkú konzistenciu, môžete prívarok po uvarení rozmixovať.
Pozrite si tiež: Ako dlho variť vajce - na mäkko, na tvrdo či stratené vajce
Zdroj foto: www.bbcgoodfood.com
Ďalšie obľúbené recepty