Jablková bábovka na raňajky, ku káve či ako rýchla desiata pre deti? Pripravte si dokonale vláčnu bábovku z jabĺk, ktorej rýchla príprava vás milo prekvapí.
Kedy vznikli bábovky
Bábovky sú nesmrteľné, receptov na ich prípravu existuje nespočetné množstvo. Na našom území sa bábovky začali objavovať už v 15. storočí a do dnešného dňa nevieme, prečo tento výborný múčnik nesie práve názov „bábovka“. Niektoré zdroje tvrdia, že bábovky sú pomenované podľa starých žien, ktoré bábovky rady piekli, ale aj jedli. Niekto zase tvrdí, že bábovka vyzerá ako zvraštená tvár starej ženy. Či tak, alebo onak, je vidieť, že bábovky všetkého druhu, napríklad aj hrnčeková jablková bábovka, sú v domácnostiach obľúbené už mnoho storočí.
Recept na jablkovú bábovku
Tradičné bábovky sú výborné, avšak taká šťavnatá jablková bábovka je oveľa vláčnejšia a ľahšia. Môžete tak zužitkovať jesenný zber jabĺk. Navyše linúca sa vôňa škorice vám vytvorí dokonalú atmosféru jesene. Táto najlepšia jablková bábovka určite poteší celú vašu rodinu.
Suroviny
- 3 väčšie jablká,
- 250 g polohrubej múky,
- 90 g cukru krupica,
- 2 balíčky škoricového cukru,
- 100 ml oleja,
- 2 vajcia,
- 50 ml mlieka,
- 1 kávová lyžička škorice,
- 1 balíček prášku do pečiva.
Postup prípravy
- Rúru rozohrejte na 175 stupňov.
- Jablká olúpte a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla.
- Múku s kypriacim práškom preosejte, pridajte cukor, škoricový cukor, vajcia, olej a mlieko a vymiešajte v cesto.
- Nastrúhané jablká vytlačte, aby ste ich zbavili prebytočnej vody a pridajte ich do cesta.
- Všetko poriadne zmiešajte a vlejte do vopred pripravenej formy na bábovku.
- Vložte do rúry a pečte asi 50 minút.
- Po upečení nechajte bábovku aspoň pol hodiny vychladnúť a potom ju z formy vyklopte.
Ako pripraviť formu na bábovku
Aby sa vám bábovka dobre vyklopila, je dôležité si správne pripraviť formu na bábovku. Ak máte teflónovú alebo silikónovú formu, vystačíte si iba s klasickým olejom. Formy keramické, plechové, sklenené alebo dokonca liatinové sa musia pripraviť oveľa dôkladnejšie. Na vymazanie vám poslúži obyčajný olej, oveľa lepšie je však rozohriata masť alebo tuk, ktoré zo stien formy nestekajú. Formu dôkladne vymažte, dajte si záležať pri záhyboch, následne ju vysypte hrubou alebo polohrubou múkou. Na posypanie môžete tiež použiť jemnú krupicu, strúhanku alebo kokos. Cesto do formy lejte iba do jej ⅔.
Ako pripraviť jablká
Jablková bábovka sa bez jabĺk nezaobíde, a aj keď je bábovka so strúhanými jablkami ideálna, jablká môžete tiež nakrájať na malé kocky alebo dokonca na jemné plátky. Samozrejmosťou je zbaviť ich jadrovníkov a šupiek. Pre výraznejšiu chuť ich môžete naložiť do rumu či griotky.
Iste ste si všimli, že jablká ešte pred použitím často zhnednú. Aby ste zamedzili zhnednutiu jabĺk, pokvapkajte ich čerstvou citrónovou šťavou.
Ďalšie tipy na bábovky
Nemusí to byť práve bábovka s jablkami, na jej prípravu môžete použiť aj iné ovocie, napríklad taká jablkovo banánová alebo tvarohovo jablková bábovka poteší každého vyznávača zdravého životného štýlu. Malinová bábovka, jahodová bábovka, bábovka z cukety alebo bábovka s ríbezľami, hruškami či čerešňami prevonia celú vašu domácnosť.
Okrem ovocia môžete do bábovky pridať aj iné ingrediencie, ako sú napríklad oriešky, kokos, čokoláda, hrozienka, kandizované či sušené ovocie. Nech už vás napadne pridať do receptu na bábovku čokoľvek, rýchla bábovka bude vždy chutná.
Patrí šťavnatá bábovka z jabĺk vo vašej domácnosti k pravidelne pripravovaným dezertom alebo preferujete iný druh bábovky?
Zdroj: recipetineats.com, bbcgoodfood.com
Ďalšie recepty na bábovky